Украинцы страдают от ожогов ядовитого борщевика [ Редагувати ]
Обережно, борщівник! Ця рослина не лише завдає клопоту аграріям, а й шкодить здоров'ю людей. За останній місяць до лікарень Івано-Франківщини з опіками від борщівника звернулися кілька десятків людей. Медики кажуть - щороку кількість таких пацієнтів зростає. Продовжать - наші кореспонденти.
Від початку літа в опіковому відділенні обласної лікарні вже побували десятеро пацієнтів, усі вони постраждали від борщівника. Мали необережність торкнутися рослини, кажуть лікарі.
Костянтин Кіршак, завідувач опікового відділення Івано-Франківської обласної лікарні:
- Спочатку почервоніння, потім пухирі, потім пухирі тріскають. Вона є досить небезпечною. Тому що вона створює хімічний поверхневий опік.
Найбільше від борщівника потерпають - діти, косарі або відпочивальники, - кажуть медики. Ось він, заввишки з людину, буйно цвіте поряд з пшеницею. А ще 30 років тому цю культуру селекціонери вважали цінним кормом для худоби. Під посів борщівника виділяли цілі земельні ділянки.
Іван Андрусишин, заступник начальника Державної інспекції захисту рослин Івано-Франківської області:
- Худоба її не дуже так поїдає, і поступово вона вибула як кормова культура. Її перестали вирощувати, а саме насіння залишилося, і воно так полегенько поширилося, і вже на сьогоднішній день вона стає як + шкідлива культура.
Борщівник - справжній головний біль і для дачників. Богданові Курилу не раз доводилося скошувати його на своєму городі.
Богдан Курило, городник:
- Не було цього борщівника. От не знаю звідки він тут появився, насіялося. Раз в рік скошуєм.
Вивести цю культуру складно, кажуть аграрії, вона доволі стійка. Різні шкідники її теж оминають. Єдиний спосіб боротися з борщівником - періодично скошувати. Найбільше ця рослина поширюється на необроблених землях. А таких на Прикарпатті - майже 50 тисяч гектарів.