Швейцарцы открыли в Альпах производство черной икры [ Редагувати ]
В Альпійських горах почали виробництво чорного золота. Якщо ви подумали про шоколад, то помиляєтесь. Так швейцарці називають чорну ікру. Для європейського клімату такий промисел - рідкість. Абсолютно випадково з'ясувалося, що в одній з місцевих підземних річок - вода неприродно тепла. Місцеві підприємці хутко скористалися таким подарунком долі і зрозуміли, що там можна влаштувати справжній рай для осетрів.
Кілограм чорної ікри у Європі коштує півтори тисячі доларів. Вартість делікатесу за останні півстоліття зросла у сорок разів. Тож не дивно, що в кантоні Берн кав'яр називають справжнім чорним золотом.
Андреас Шмідт, керівник із продажів компанії - виробника ікри:
- Ідея відкрити тут, у Фрутігені, ферму з вирощування сибірського осетра прийшла завдяки виявленню підземної річки, вода в якій дуже тепла, така, як і влітку у Сибіру.
Ще кілька років тому в горі, поблизу містечка, прорубали Летшбергський тунель для залізничного транспорту. Під час робіт тут відкрили підземну річку з термальною водою температурою в 20 градусів. Влада довго не знала, що робити з таким "щастям", яке могло докорінно змінити всю екосистему регіону. Та заповзятливі підприємці запропонували розводити у річці осетрів.
Тобіас Фелікс, голова виробничої лінії ікри:
- Температура у кімнатах, де збирається ікра, сягає чотирьох градусів. А у воді - на кілька градусів нижче, це дозволяє рибі нереститись упродовж півроку.
Швейцарська компанія вже виробила три тонни чорної ікри - дві третини пішли на експорт, а тонну розкупили мешканці найближчих містечок. Адже власним кав'яром із сусідньої ферми може похвалитись далеко не кожен європеєць.
Ганна Гороженко, Новини, телеканал Інтер