У Бельгії набирають популярності страви з комахами [ Редагувати ]
Комахи - їжа майбутнього. Вони поживні, містять багато вітамінів. І смачні!?
Принаймні, у цьому намагаються переконати споживачів бельгійські ресторатори.
Віднедавна там почали освоювати комашину кухню. Про цвіркунів у шоколаді дивимось далі.
Вони мають "м'який горіховий смак" та хрустять на зубах. У Брюсселі частували стравами з комах.
Тут і шніцелі із хробаків, і цвіркуни у клярі.
Уже більше місяця минуло, як на полицях бельгійських магазинів з'явилися страви із тих, що повзають і літають.
Нині ж вишукані комашині паштети та салати освоюють ресторани. На презентації гостей частують задарма.
"Непогано! Насправді, дуже добре!"
Цвіркунів та гусінь тут подають із соєвим соусом та грибами, або ж із шоколадом.
Кухарі переконують: деякі комахи містять утричі більше білка, аніж яловичина.
До того ж, у них багато вітамінів, мінералів та жирних кислот.
Дем'єн Гюісмонс чи не перший почав виготовляти комашину їжу в Європі.
"Ми вже від багатьох чули, що комахи - це їжа майбутнього. Мовляв, це добре для довкілля, до того ж комахи поживні, ще й дуже смачні. Тож ми сказали собі: окей, якщо це має таку перспективу, чому б не почати розвивати галузь уже сьогодні?", - розповідає засновник компанії "Green Kow" Дем'єн Гюісмонс.
Продукти компанії, в якій працює Дем'єн, займають окремі полиці в бельгійських маркетах.
Тут є, наприклад, овочеві паштети на основі "молочних хробаків". Ціна - близько 3 євро.
Однак викласти навіть таку, порівняно незначну суму за делікатес, готові далеко не всі.
"Я лише дивлюсь на них, однак купляти не буду. Не те, щоб я боялася їх смаку, але сама ця текстура лякає", - каже покупець Рене-Клод Шартон.
"Дехто вважає це грубим, але ж при цьому люди їдять печінку, приміром, свині чи корови. То ж у чому різниця? Особисто я, не бачу в цьому нічого бридкого", - каже прихильник страв із комах Херт Фенкен.
Бельгія стала першою європейською країною, яка офіційно дозволила їсти 12 видів жуків та хробаків.
Та за словами спеціалістів працювати ще є над чим.
Всього у світі придатними для їжі вважають півтори тисячі комах.
Юлія Орленко, телеканал "Інтер".