Вчені Ізраїлю вивели різнокольорові овочі [ Редагувати ]
Різнокольорові овочі вивели в Ізраїлі. Червона картопля, фіолетові помідори і рожеві баклажани. Навіщо вчені розфарбували овочі всередині і як їм це вдалося - розкажемо далі.
Різнокольорові овочі ізраїльські вчені вивели зовсім не заради цікавості. Нові види помідорів, картоплі та баклажанів - корисніші. Кількість антиоксидантів та поживних речовин у них - удвічі більша, ніж у звичайних овочів, каже вчений Гай Полтурак.
"Ми працюємо з кількома культурами одночасно - це і томати, і баклажани, і картопля. Результат пігментації можете побачити всередині овочів. Саме тієї частини, яку ми їмо. На прикладі картоплі я можу показати, як це виглядає: тут червона як середина, так і сама шкірка", - розповідає дослідник Інституту Вейцмана Гай Полтурак.
Вчений показує нову картоплю в розрізі. Вона більше нагадує буряк. І не дарма. Виявляється, саме в цього овоча запозичили червоний колір.
"Картопля червона всередині завдяки пігментам, які ми взяли з буряка", - каже Гай Полтурак.
Спочатку вчені вивели три гени з червоного буряка і вживили їх у різні види зернових культур. Під час росту ті набули різних кольорів - жовтого, червоного та фіолетового.
"Ми насправді ніби скопіювали всі ці пігменти і змусили рослину виробляти їх самостійно", - каже професор інституту Вейцмана Асаф Ашароні.
Крім зміни кольору, овоч ще й збагачується різними вітамінами. А ще стає стійкішим до дії шкідників та грибка.
"Я справді переконаний, що цей проект стане поштовхом для розробки багатьох інших. Врешті, з"явиться більше здорових і високопоживних продуктів, корисних для здоров"я. Я б сказав, що ми дали початок революції харчування", - впевнений професор інституту Вейцмана Асаф Ашароні.
Коли різнокольорові овочі з'являться на поличках магазинів, ще невідомо. Попри всі поживні якості, люди загалом не надто прихильні до геномодифікованих продуктів. Тож ученим спочатку треба переконати і виробників, і споживачів, що різнокольорові овочі не лише корисні, а й передусім безпечні.