Французькі дегустатори спробували "небесне" вино [ Редагувати ]
У Франції продегустували "небесне" вино. Так називають напій, що в межах наукового експерименту побував у космосі.
12 пляшок 20-річного "Шато Петрюс" понад рік "вистоювалися" на Міжнародній космічній станції. У чому суть дослідження та як смакує космічне вино - знає Ольга Жидецька.
20 років земної витримки та 14 місяців у космосі. У Франції відкоркували унікальне червоне Шато Петрюс. У межах наукового експерименту 12 пляшок елітного напою по 5 тисяч євро кожна, побували на Міжнародній космічній станції.
Нині чи не найприємніший етап дослідження - дегустація. Оцінити якість "небесного" вина запросили 12 експертів. Куштували наосліп і космічне, і земне. Абсолютна більшість визнала - мандрівка на орбіту на смак вплинула позитивно.
Джейн Енсон, сомельє:
Обидва види вина - чудові. Однак, з огляду на колір, вино, яке лишалося на Землі, більш насичене танінами і ніби молодше. А в ароматі того, що побувало в космосі, з'явилися квіткові нотки.
Перевірка, як поводиться вино в космосі, - частина масштабного наукового дослідження. Його мета амбітна - віднайти способи врятувати земне життя від глобального потепління. Почали з винограду, як найвразливішої до зміни клімату культури.
У межах експерименту на МКС доправили 320 паростків сортів Мерло та Каберне. В умовах невагомості вони перебували 10 місяців. Науковці хочуть з'ясувати, чи здатен такий стрес прискорити ріст і зміцнити захисні сили рослин.
Ніколя Гом, ініціатор проєкту:
Коли рослини повернули з космосу, ми висадили їх разом з такими самими земними пагонами. І уважно за ними стежимо. На сьогодні ще рано говорити про висновки. Та ми вже щасливі, адже всі рослини вижили.
Стефані Клюзе, наукова керівниця проєкту:
Наша мета - випробувати різні рослини, щоб побачити, чи стали вони стійкішими проти певних патогенів, як-от: пліснява чи філоксера. І чи будуть вони витривалішими в умовах змін клімату.
Як космічний вояж позначився на висаджених на Землі пагонах винограду буде відомо не раніше ніж за три роки. А наразі науковці розмірковують, які ще рослини та сорти вина варто доправити астронавтам.
За збереження експериментальних напоїв наука може бути спокійна, вживати алкоголь в умовах космічної станції заборонено.