В нидерландском селе Волендам отмечают День рыболовства [ Редагувати ]
Сьогодні всесвітній день рибальства. У багатьох країнах цього дня рибалки влаштовують змагання та святкування. Наш кореспондент Надія Дерманська відвідала мешканців нідерландського містечка Волендам, для яких професійне свято - щодня. З давніх-давен їхнє життя пов'язане з риболовлею та виготовленням делікатесів із риби.
Затишна гавань, лялькові будинки, стійкий запах копченої риби та люди у національних костюмах. Все це Волендам. Старовинне рибальське село. Його мешканці займаються виловом риби з 18 століття. Тогочасні човни й донині можна побачити біля місцевої набережної. Утім, аби зрозуміти Волендам, його потрібно спробувати на смак. Меню місцевих кафе та ресторанів майже на сто відсотків - рибне.
Надія Дерманська, кореспондент:
- Волендам - це справжній рай для тих, хто любить поласувати стравами з риби. Асортимент тут чималий. Все готують за старовинними рецептами.
Один із найпопулярніших місцевих делікатесів - оселедець. Рибини просто маринують дві доби у солі - і традиційний голландський оселедець готовий.
Хріт, кухар:
- Їсти потрібно отак - цілу до рота, або ж різати на шматки. З цибулею та солоними огірками. Це дуже смачно, дуже по-голландськи. Риба - корисна. Ми кажемо: їж по рибині щодня - і не ходитимеш до лікаря цІлий рік.
Утім, найбільшу славу Волендаму приносить інший смаколик. Копчений вугор. Щойно виловлену рибу коптять прямо на місцевій набережній.
Кун Ілліс, коптильник вугря:
- Додаємо лише дрібку солі. А так свою справу роблять тирса та вогонь.
Так і наші пращури робили, і ми робимо. Десь за півтори години все буде готове. У кожного з нас вугор виходить інший на смак.
Наскільки вправні майстри у вмінні коптити вугра, визначає журі професіоналів. Такий конкурс проводять у Волендамі раз на рік. Експерти наосліп дегустують понад п'ятдесят рибин. У рибальському селі хочуть бути упевнені, усе, що купують гості Волендама, лише найкращої якості.
Надія Дерманська, Василь Трушковський, "Новини", телеканал "Інтер", Волендам, Нідерланди