Кондитерка з Харкова розкрила секрети виготовлення печива та мармеладу у Черкасах [ Редагувати ]
У Черкасах провели безкоштовний майстер-клас для переселенців. Секрети виготовлення печива та мармеладу розкрила кондитерка з Харкова, яка і сама нині живе у Черкасах. Учасників прийшло вдвічі більше, ніж очікували. Побувала на кулінарному майстер-класі й наша знімальна група.
Зо три десятки уважних очей спостерігають за кондитеркою. Усі - переселенці з різних регіонів України. Світлана з дев'ятирічною донькою переїхала з Сєвєродонецька.
Світлана, учасниця майстер-класу:
В гуманітарній допомозі нам дають борошно і ми не знаємо що з ним роботи, а це можливість навчитись, приготувати щось бистро, швидко і хотіла навчити доньку, щоб їй було цікаво.
Вчить кондитерської справи переселенців Діана Логінова. Вона була бренд-шефом провідних закладів у Харкові, та після повномасштабного вторгнення з двома дітьми переїхала до Черкас. Тут організувала свою невеличку справу - готує солодощі на продаж. І допомагає адаптуватися іншим переселенцям.
Діана Логінова, шеф-кондитер з Харкова:
Мій вклад в соціалізацію внутрішньопереміщених осіб, щоб показати своїм прикладом, що ми можемо, що ми все зробимо і немає нічого важкого, якщо ви вдома печете, але просто боїтесь робити цей перший крок, я покажу, що це не важко і не страшно, це дуже круто і зараз ця професія на часі.
Розпочинають роботу на кухні із заготовок.
Ставайте, відважуйте хтось один по 25 грамів.
Цього разу вчитимуться робити кілька видів печива та мармелад.
Ото забираєте на цукати, а це філеєчки.
Серед учасників і діти, і дорослі. Наталія прийшла з двома синами. У Черкаси родина переїхала з Лиману, там залишилося зруйноване житло. На майстер-класі хоч ненадовго відволіклися від тяжких думок.
Наталія, учасниця майстер-класу:
Стільки нового. Що ми робимо? Ми робимо печиво з тріщинками. Оце перший раз і нам дуже подобається. Дуже добре, що зробили таке нам, ви знаєте як складно тут взагалі, а це хоч щось в нашому житті відбувається.
За ці три години на кухні учасники знайомляться, діляться своїми історіями та жартують.
Саме часте запитання, що в мене було на майстер-класі - як бити яйця? Чи так, чи так, немає різниці, бийте, як хочете.
Перші солодощі - вдалі.
Дивимось, наші перші печені прянички, дивіться, я думаю що все вийшло.
Провели безкоштовний кулінарний тренінг на базі одного із черкаських училищ, а організував його інтеграційний хаб для переселенців.
Ксенія Пантєлєєва, співорганізаторка майстер-класу:
Опитування внутрішньопереміщуваних осіб, що їм потрібно і було три їх головні потреби - це психологічна допомога, адаптація, потреба у нових спроможностях, реалізуватись в нашому місті. Знайти нову роботу, змінити профіль діяльності.
У рамках проєкту планується ще два кулінарних майстер-класи та інші заходи для адаптації переселенців.