Зварили мрію: як сім'я переселенців створила сирну ферму [ Редагувати ]
🧀ЗВАРИЛИ МРІЮ! Як сім'я переселенців створила сирну ферму
Крафтові сири з українського молока за французькими та італійськими рецептами. Подружжя Блонських, які були змушені покинути власну домівку на Луганщині через російську агресію десять років тому, нині розвивають власну справу на Полтавщині. З нуля створили козину ферму та варять крафтові сири. Більше про їхню історію далі у сюжеті.
Перш ніж молоко перетвориться на крафтовий продукт, його нагрівають у великому чані на дровах. Там відбувається справжня сирна магія.
За раз переробляють близько трьохсот літрів молока. За допомогою французького ферменту відбувається згущування, а потім вже формують сири. Тут їх виготовляють більше десятка видів.
Олександр Блонський, співзасновник сімейної ферми:
Ізюмінка нашої колекції, королі нашого асортименту - цей сир, який стоїть на визріванні. Називається "Пікадон" - козині м’які сири з блакитною пліснявою. Причому плісняву ми не підсаджуємо.
Марина та Олександр були змушені залишити власну домівку та власну справу на Луганщині 10 років тому. Після переїзду на Полтавщину вирішили почати з чистого аркуша і життя, і бізнес.
Марина Блонська, співзасновниця сімейної ферми:
Ми вирішили, що якби важко не було, але будемо разом, і це буде село. А як у будь-якому селі роботи немає, ще й ресторани не дуже. Тому вирішили, що сироварня, а згодом і ферма - і будемо розвиватися в цьому напрямку.
Тоді все почалося з кількох кіз, нині вже мають стадо до сотні голів.
Для розвитку господарства подружжя подавалося на кілька грантів, щоб закупити потрібне обладнання та облаштувати виробництво. Олександр - технолог за освітою, за основу взяв класичну школу крафтового сироваріння, коли працюють із живим непастеризованим молоком.
Олександр Блонський, співзасновник сімейної ферми:
Вибрали стару школу, бо ми робили цей сир для своєї сім’ї, своїх дітей, щоб наша малеча отримувала користь молока, і це ж саме несемо нашим споживачам - несемо цю культуру.
А ще збудували тут сирний льох на глибині 6 метрів і мріють про масштабування ферми.
Олександр та Марина Блонські, власники сімейної ферми:
Ми відразу ставили обидва плани, бо ми хотіли, щоб приїжджали туристи на ферму і бачили наших кізочок, щоб зустрічати й створити цікаву туристичну локацію. І задумали цей льох.
Продукцію Блонські збувають через інтернет-магазин та ярмарки, а з часом сподіваються реалізувати давню мрію - відкрити на території ферми невелику сімейну траторію.