Отруєння учнів на Хмельниччині: поліція проводить розслідування [ Редагувати ]
Правоохоронці Хмельниччини проводять досудове розслідування за фактом харчового отруєння учнів Красилівського ліцею. Шестеро дітей опинилися на лікарняних ліжках після харчування в їдальні навчального закладу. Лише потому представники санітарних служб отримали доступ для перевірки харчоблока.
Що відбувається за зачиненими дверми шкільних їдалень, під час війни, коли заборонені позапланові перевірки? - у журналістському розслідуванні наших колег.
Інформація про те, що занедужали учні Красилівського ліцею, надійшла з місцевої лікарні. До інфекційного відділення поклали шістьох дітей від восьми до п'ятнадцяти років.
Олена Михалків, завідувачка інфекційного відділення КНП "Красилівська багатопрофільна лікарня":
П'ятеро дітей було середнього ступеня важкості, а одна дитина була легкого ступеня важкості. Був виділений стафілокок із блювотних мас дитини й калових мас. І кінцевий діагноз так і лишився - харчова токсикоінфекція.
У самому навчальному закладі представники Держпродспоживслужби та центру контролю та профілактики хвороб відібрали змиви з обладнання, перевірили працівників і продукти на харчоблоці.
Олександра Титарчук, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини:
Було виявлено ряд харчових продуктів без маркування, та більшість з них без супровідних документів, які зберігались в неналежних умовах без дотримання температурних режимів. Повторно заморожувались як і курятина, так і риба.
У змивах із посуду їдальні також виявили бактерії.
Наталія Федорова, директорка регіональної лабораторії ДПСС у Хмельницькій області:
Було встановлено бактерії кишкової групи й стафілокок ауреус. Також нашими колегами з лабораторного центру були здійснені відбори зразків з рук і продуктів харчування.
Микола Коломієць, заступник гендиректора ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України":
Від технічного працівника, який брав участь у приготуванні їжі, був виділений стафілокок золотистий. І аналогічний стафілокок був виділений з котлети свиної, яка подавалася дітям для харчування, і салат з капусти.
Ірина Гончарук, кухар:
Є в меню рис з овочами, є картопля-пюре, каша гречана. Є салати на вибір. Є морква, є капуста. Є бурячок тушкований.
Під час перевірки виявилося, що ні працівників їдальні, ні ФОПа, який організовував харчування у ліцеї, за документами не існує.
Віталій Носатов, в.о. начальника управління з дотримання санітарного законодавства ГУ ДПСС у Хмельницькій області:
Даний заклад не мав права проводити там приготування їжі. А саме це ФОП, за інформацією нашою. Тому набір в приміщенні відсутній: холодильне обладнання, технологічне обладнання. Ряд недоліків по санітарно-епідеміологічному стану.
Підприємиця, яка понад 20 років організовує харчування школярів, не змогла показати повний пакет документів на продукти харчування. І розповіла, що робить закупи не лише у заявлених виробників, а й у супермаркетах та ринках.
Дійсно, тут немає ні підписів, і немає печатки.
Олександра Титарчук, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини:
Оператор ринку зобов'язаний мати усі необхідні супровідні документи, які підтверджують якість та безпеку продуктів. Це товарно-транспортна накладна, якою супроводжуються харчові продукти, декларація виробника або ж якісне посвідчення, де буде чітко видно назва, вид продукту, партія його виробництва. Температурні умови зберігання.
ФОП, що забезпечує обідами понад пів тисячі учнів трьох навчальних закладів громади, не вважає себе винною в отруєнні дітей.
Руслана Максімова, фізична особа- підприємець:
Я думаю на те, що зараз багато ходить вірусу всякого. Дуже багато дітей хворіє, які не харчувалися в їдальні.
Не бачать провини ФОПа й очільниця Красилова Ніла Островська.
Заказухою вже попахує. Проблеми немає. Серед тих шестеро, ті, хто не заходив в їдальню
Олена Михалків, завідувачка інфекційного відділення КНП "Красилівська багатопрофільна лікарня":
Усі діти харчувалися в столовій ліцею, і 5 із них їли однакові продукти. Картопля була, одні казали: картопля з котлетою, одні - картопля з відбивною. Був сік і салат. Одна дитинка не харчувалася так, але купувала в столовій булочку з кремом і приймала сік.
Працівники Держпродспоживслужби не вперше декларують порушення у навчальних закладах Красилівської громади. Але у відділі освіти запевняють, що у всіх є акти готовності до роботи.
Олена Заїка, начальник відділу освіти Красилівської міської ради:
Мають акти готовності до нового навчального року. Представник Держпродспоживслужби кожному із директорів закладів освіти сказав, що він цей акт підписувати не буде.
Щодо отруєння у Красилівському ліцеї - правоохоронці розпочали розслідування.
Інна Глега, керівник СК ГУНПУ у Хмельницькій області:
Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 ККУ. Це порушення правил і норм, які запобігають масовим отруєнням або поширенню інфекційних хвороб.
За приписом керівника обласного управління Держпродспоживслужби, відсьогодні мають тимчасово зупинити роботу харчоблока в ліцеї. У разі невиконання, на ФОПа очікує штраф - понад 300 тисяч гривень і ще одне кримінальне провадження.
Дітей, які потрапили до лікарні з отруєнням, уже виписали. А представники органів контролю очікують на зняття мораторію на санітарні перевірки. Принаймні, у навчальних закладах області.