В Борщеве прошел фестиваль борща [ Редагувати ]
А у Борщеві цієї неділі влаштували фестиваль борщу. Його проводять у місті щороку, але це свято було особливим, його приурочили до 555-го Дня народження Борщева. Традиційну українську страву готували навіть не каструлями, а цілими казанами. За вихідні мешканці і гості міста з'їли майже 3 тисячі літрів борщу, а разом з ним сотні кілограмів сала, ковбаси, копченостей і вареників. На гостині побували і наші кореспонденти.
Це пані Ірина вихваляє свій борщ. Говорить - усім селом цілий тиждень обирали рецепт. Зупинилися на класичному із додаванням копченостей. Господині з Глибочка борщ привезли у величезному... гарбузі. Кажуть, так він набирає особливого аромату. Але головна таємниця - чим більше м'яса, тим смачніше
Ольга Татарин, учасниця фестивалю "Борщ'їв":
- Борщ без м'яса, кажуть, то є зупа, ну і шо - квасолька, тепер фасолі є, бурячок, бараболька, капустиця, помідорка.
У Вовківцях теж м'ясна таємниця: кажуть - беруть тільки незаморожене і - свіжі овочі.
Галина Дроздовська, учасниця фестивалю "Борщ'їв":
- Позавчора, брешу, бігало, поросятко, так що це дуже свіже м'ясо. Додаємо перець дає такий пікантний свій смак, ребра
Господині з Турильчого представили борщ за авторським рецептом Оксани Січкар - із вушками - мініатюрними вареничками із грибною начинкою.
Оксана Січкар, учасниця фестивалю "Борщ'їв":
- Окремо готуємо тісто, як на вареники, робимо начинку з сушених варених грибів, даємо борщ, а до них додамо вушка.
Без сала борщу не подають у жодному селі. А до нього - пампушки, вареники, салати й канапки.
Галина Романюк, учасниця фестивалю "Борщ'їв":
- Все натуральне. Виготовлене на городі.
Попри те, що складники господині називали однакові, навіть двох схожих борщів на фестивалі не було. Традиційно приготували фірмову страву Борщева на вогні просто неба. Кілька годин варили у величезних казанах по 150 літрів, а потім - частували гостей.
Олена Цинтила, кореспондент:
- "Особливих" борщів на святі було 42 - рівно стільки ж, як і сіл в районі. Тож організатори вирішили зібрати усі рецепти і видати кулінарну книгу.
Олена Цинтила, Максим Соколик, Новини, ТК Інтер, Тернопільська область