Одещина збирає черешню: чи впаде ціна на ягоди [ Редагувати ]
На Одещині збирають черешню! Втім, цієї весни для ягоди склалися несприятливі погодні умови. Тож і врожай невеликий, а вартість б'є рекорди. Наші кореспонденти з'ясували, як саме формується ціна на черешню. Від садів до прилавків. І чи є шанси на здешевлення упродовж сезону? Репортаж Андрія Анастасова далі.
Села Троїцьке та Градениці. Центр вирощування черешні на Одещині. Плодові дерева тут скрізь: і на городах, і у величезних фермерських садах. Майже всі місцеві так чи інакше, але задіяні у збиранні ягід.
Ганна Савченко, працівниця агропідприємства:
Що мед! Солоденька, смачненька, крупненька, чорненька – найкраща черешня у нас!
Тетяна Петрова, працівниця агропідприємства:
Правильно збирати з корінчиками: вона тоді довше зберігається, не тече при транспортуванні, ну, і вигляд має – люди бачать, що вона дійсно свіжа.
Та врожай цьогоріч – доволі слабкий через погодні гойдалки. Березень був теплий – дерева стрімко розвивалися й зацвіли, а у квітні й травні вдарило холодом.
Афанасій Челак, заступник директора агропідприємства:
Ну от, дивіться, що тут у нас є: дуже слабенький врожай. Після перших заморозків казали, що все - хоч щось залишилось, і міг би бути середній нормальний врожай, але ж ще один мороз, і маємо те, що маємо.»
На деревах цього підприємства лише двадцять-тридцять відсотків від тієї кількості ягід, яка мала б бути.
Вадим Тищук, директор агропідприємства:
В дуже багатьох людей взагалі повимерзали дерева, взагалі нічого немає на деревах, тому ситуація страшна. Не знаю, як там інші регіони, але все, що тут навкруги: вишня, черешня - думаю, що будуть збитковими в цьому році, але все одно їх потрібно зібрати й продати.
Продаж у повному розпалі! У навколишніх селах, обабіч доріг, стоять гуртовики з усієї країни. Скуповують черешню у фермерів та місцевих жителів.
Михайло Полянський, житель села Троїцьке:
Ціна – від сорока гривень за найдрібнішу й до ста п’ятдесяти за найбільшу. Головне, щоб якісна була – ціленька, сухенька, не гнила, щоб черв’яків не було, щоб все було чітко.
Уже на споживчих ринках, приміром, в Одесі, вартість ягоди зростає удвічі, а подекуди й утричі. І становить від 180 до 220 гривень за кілограм. Експерти зазначають, що протягом сезону дешевше не буде. Адже врожай поганий і в сусідніх країнах, а там, де черешня вродила, черги з трейдерів.
Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації:
Це означає, що в тому ж Узбекистані сидять трейдери з Туреччини, з Європи й України - і Україна, якби все що вона може - це запропонувати такі ж ціни, а з точки зору купівельної спроможності, на жаль, ми в більшості все ж таки поступаємося європейським країнам, тому вона така дорога сюди й приїжджає.
Така сама ситуація з абрикосом і персиком, тобто збитки у фермерів значні. У Кабміні нині розглядають можливість компенсацій аграріям – як ті, що кілька років тому виплачували за втрачені посіви зернових після аномальної посухи.
Віталій Власенко, заступник директора департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА:
Сьогодні обговорюється питання щодо внесення змін у цю постанову і передбачити також сади. На сьогодні по садах немає жодної компенсації - компенсація є лише у разі, якщо підприємство застрахувало ці дерева.
Самі садівники наразі розраховують на власні сили. Провали в рентабельності заміщатимуть іншими культурами, які цьогоріч уродили. Передусім яблуками та сливами.