Волонтери з Києва власноруч готують сухпайки для військових [ Редагувати ]
Гречаний суп з копченнями, український борщ та сушене м’ясо.
Столичні жінки-волонтери винайшли спосіб, як нагодувати бійців у зоні АТО швидко, поживно і без затрат на це часу.
Господині сушать овочі, фрукти, ягоди, готують з них сухпайки та відправляють на фронт.
Як 800 грамів нашинкованих овочів можуть нагодувати двадцять чоловіків на кухні, бачила Олена Мітясова.
"Тут у нас на полицях знаходиться повний набір для сухого борщу.
Почнемо з капусти, дівчатка висушують капусту вона висихає 1 до 10. З одного кілограма виходить 100 грамів сухого продукту.
Морква у нас теж також сушать, 1:10 йде, буряк тут у нас вже з болгарським перцем трошки", - розповіла координатор групи "Кухарська сотня столиці" Світлана Козіна.
Ці заготовки дівчата з Кухарської сотні столиці збирають спеціально для бійців АТО.
Щоб не варили, не чистили і не витрачали часу на полі бою на кухню, а берегли сили для ворога, господині чаклують над сухпайками.
У перших стравах - гречаний і гороховий супи, а також український борщ.
"Ось це є порція на 20 осіб - на 10 літрів води, у них тут і паста, спеції і все сушені продукти", - розповіла волонтер групи "Кухарська сотня столиці" Оксана Молодик.
А ось ці смаколики для розвідників та спецназівців. Зручно, поживно і з великим терміном придатності
Потурбувалися дівчата й про вітаміни для вояків. Тетяна з ягід та фруктів робить найсмачнішу пастилу.
Незамінними у польових умовах будуть і ці коржики та галети. Наталя винайшла рецепти і робить їх з черствого хліба.
Жінка - переселенка з Криму, каже, у кожен смаколик вкладає душу, аби тільки бійці вберегли Україну.
"Це на основі білого хліба сухого, перемелені сухарі виходять прекрасні галети - тривалого зберігання, ось вони такі дебеленькі, вони прекрасно зберігаються. Прекрасно переносять всі тяготи і позбавлення похідний-польових умов", - розповіла волонтер групи "Кухарська сотня столиці" Наталія Мінакова.
За останній етап на кухні відповідальна Євгенія. Дівчина складає харчі у вакуумні пакети.
"Ось це вже готовий сухпродукт. Капусняк із квашеної сушеної капусти з пшоном. Суміш залили гарячою водою, прокипятили 20 хвилин і смакота готова", - пояснює кореспондент Олена Мітясова.
Оксана у господинь Кухарської сотні забирає чергову порцію сухборщів. Вояки у Дебальцевому дуже їх уподобали.
"Хвалять, кажуть, дуже смачне", - розповіла волонтер Оксана Чебанова.
У подарунок до кожної посилки - ще й ось такі дитячі долоньки з побажаннями. Їх власноруч зробили учні 144 ліцею.
"Я написав, щоб наші герої повернулися додому живі та повернулися з перемогою", - розповів Тарас, учень 7 класу.
За останні два тижні волонтери передали на фронт уже 200 сухпайків.
Та потреби, кажуть, значно вищі, тож запрошують усіх господинь з сушарками приєднуватися до них.
Олена Мітясова, Андрій Кузнєцов, Новини, Телеканал "Інтер".