На Рівненщині солодощами масово отруїлися діти [ Редагувати ]
Масове отруєння на Рівненщині. Дванадцятеро людей потрапили до лікарні. Серед потерпілих є діти. Хворі переконують - занедужали після того як їли солодощі від однієї з кондитерських.
Трирічний Данилко - уже тиждень на лікарняному ліжку. Сюди хлопчик потрапив після свого Дня народження. Святкували, як годиться, з тортом.
"Погано стало в понеділок, як в садочок його завели. І вже тоді в садочку температура стала 40. Подзвонили вихователі, ми приїхали забрали. І тоді завезли в лікарню", - розповідає Олександр Малишко, житель села Бистричі.
У сусідній палаті - другокласниця Дарина. Її дядько розповідає, хотів порадувати племінницю й купив заварних тістечок.
"Заїхав у Березне. Думаю буду їхати додому візьму для малих солодощі. Ну і для себе. Сіли попробували, я з'їв одне. Ну і на наступний ранок вже температура в мене, ламає, блювота", - розповідає Орест Іванчук, житель села Бистричі.
"Вона зі школи прийшла з температурою 40. Вона казала, шо вона тільки два рази відкусила, раз і потім ще крем усередині і все", - говорить Марія Васюк, жителька села Балашівка.
Загалом до інфекційного відділення Березнівської лікарні потрапило десятеро людей. Троє з них - діти.
"Висока температура, болі в животі, нудота і блювання. Була одна дитина у більш важкому стані з ацетономічним синдромом. Хворих, які звернулися раніше, першими поступили, вже виділена сальмонела", - повідомила Юлія Боброва, лікар-інфекціоніст Березнівської центральної районної лікарні.
Постраждалі розповідають - купували солодощі у кондитерській Березного. Наразі фахівці Держпродспоживслужби цей заклад закрили. Зібрали зразки продукції для експертиз. Кажуть, порушень - багато.
"Не була проведена повірка печей, не була проведено навчання з персоналом про проводження з харчовими продуктами, дослідження води. Повинна бути окрема кімната для миття і дезінфекції обладнання, для інструментів", - зазначив Микола Кічан, керівник Березнівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.
Експерти кажуть - джерелом зараження могли бути продукти, або ж хтось із кухарів був носієм сальмонели. Керівництво кондитерської запевняє: за чистотою в цеху пильнують. Кажуть - вже 20 років випікають здобу та торти. Нарікань не було.
"Наш цех працює давно, він відповідає вимогам. Документація вся в нас абсолютно є. І я не думаю, що чотирма тістечками, які купили можна було зробити ну таке отруєння. Давайте дочекаємося результатів аналізів", - стверджує Галина Кравчук, директор комбінату громадського харчування.
У Держпродспоживслужбі обіцяють до кінця тижня назвати причини масового отруєння. Тим часом у лікарні очікують на нових пацієнтів. Припускають - не всі постраждалі зверталися по медичну допомогу.