На Прикарпатті студент розробив технологію виготовлення паперу з отруйного бур'яну [ Редагувати ]
Він небезпечний та живучий, з ним борються цілі підрозділи. Йдеться про борщівник Сосновського. Надзвичайно алергенну штучно виведену рослину. На Прикарпатті студентові вдалося знайти спосіб, як із нього отримати користь. Отруйний бур'ян юнак навчився переробляти на екологічно чистий папір. Про секрети виробництва, та де власне можна застосовувати такий винахід?
"Ведмежа лапа", "помста Сталіна", "окупант" - як тільки не називають в народі цей небезпечний бур'ян. Борщівник Сосновського розростається стихійно і напрочуд швидко, нині він захопив вже тисячі гектарів родючих земель. Там, де він росте - більше нічого не сходить. Для України ця рослина-гігант давно стала справжнім екологічним лихом. Щороку для боротьби із борщівником витрачаються чималі кошти.
Небезпечний він і для здоров'я людини. Достатньо легкого дотику, щоб обпектися. Та студент з Івано-Франківська винайшов спосіб, як від отруйної рослини отримати користь, та ще й сприяти поліпшенню екологічної ситуації.
Роман Сав'юк, студент Івано-Франківського національного університету нафти і газу:
Його є досить багато, і в нього є високий вміст целюлози.
Йдеться про волокнисту сировину, необхідну для виробництва паперу. Щоб переробити борщівник на білі аркуші - юнак провів у хімічній лабораторії не один місяць.
Андрій Коцюбинський, асистент кафедри хімії Івано-Франківського національного університету нафти і газу:
Можна виготовляти папір, при цьому не пошкоджуючи деревину з наших лісів.
Перші результати винахідники отримали менше, ніж за місяць. Використовували лише суху рослину - так безпечніше. Спершу її подрібнюють і заливають спеціальним розчином. Далі - варять півтори години.
Отримується ось така сировина. Я вам її покажу більш детально. Коли вже проварена сировина вона майже відбілена, - це практично готовий напівфабрикат.
Суміш охолоджують, збивають у блендері і пропускають крізь сито.
У нас виходить маленький, тоненький шар з волокон борщівника і макулатури, який власне є папером.
З десяти грамів сухого борщівника виходить три аркуші ось такого паперу.
Галина Грицуляк, доцентка кафедри хімії Івано-Франківського національного університету нафти і газу:
Треба дуже повільно, аби він повністю знявся. Все. У нас є готовий папір. Тепер ми можемо його попрасувати.
Окрім борщівника тут є трохи вторинної сировини - макулатури перемеленої. Тому що з чистого борщівника не вийде папір хорошої якості.
Опіків від такого паперу не буде, - переконують винахідники. Але в харчовій промисловості використовувати його не можна. А ось в промисловій - саме те.
Андрій Коцюбинський, асистент кафедри хімії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу:
Це у нас получився технічний папір, який можна використовувати скажімо для виготовлення коробок.
Винахід студента вже запатентували в Українському інституті інтелектуальної власності. Втім, чи вдасться вийти на промисловий рівень - не впевнені. Адже нині робити папір із борщівника дорожче, ніж з дерева.