Вчені знайшли найгіркішу речовину в світі [ Редагувати ]

Дослідники з Технічного університету Мюнхена знайшли найгіркішу природну речовину в світі. Такою визнали
гриб Amaropostia stiptica, пише Daily Mail.
Цей гриб, що росте на деревах поширений у Великій Британії і, незважаючи на вкрай неприємний смак, не є отруйним.
Під час аналізу хімічного складу вчені виявили три раніше невідомі гіркі сполуки. Кожна з хімічних речовин активує принаймні один із 25 різних рецепторів гіркоти, відомих науці, причому кожна сполука викликає реакції в різних концентраціях.
Одна з них - олігопорин D. Він є настільки потужним, що гіркота не зникає, навіть якщо розвести грам речовини у 106 ваннах води.
Ця речовина активує гіркий смаковий рецептор TAS2R46, який також реагує на смертельну отруту - стрихнін. Олігопорин D активує рецептор при концентрації лише 63 мільйонні частки грама на літр.
Хімічна речовина олігопорин D (як показано на ілюстрації) настільки гірка, що можна відчути смак одного грама цієї речовини, розчиненого у 106 ваннах води
Гіркота - один із п'яти основних смаків (разом із солодким, солоним, кислим та умамі (смак білкових речовин, смак м'яса - ред.). Однак точне призначення гіркого смаку досі залишається не до кінця вивченим.
Вважається, що він допомагає виявляти отруйні речовини. При цьому смакові рецептори, які відповідають за гіркоту, знайдені не лише у роті, а й у шлунку, кишківнику і навіть на шкірі.
Більшість відомих гірких сполук походять із квіткових рослин чи синтетичних джерел. Хімічні речовини з грибів, тварин та бактерій вивчені набагато гірше.
Оскільки грибні сполуки можуть бути еволюційно давнішими, їх дослідження може допомогти глибше зрозуміти механізм сприйняття смаку.
У довгостроковій перспективі знання у цій галузі можуть знайти застосування у дослідженнях у галузі продуктів харчування та здоров'я, наприклад, при розробці привабливих на смак продуктів, які позитивно впливають на травлення та відчуття насичення.