В Луганской области начали печь хлеб без дрожжей [ Редагувати ]
Луганські пекарі відродили старовинний рецепт хліба без дріжджів. Тісто замішують на заквасці. Покупці вже оцінили новинку - цей хліб смачніший і майже вдвічі дешевший від виготовленого на звичайних хлібозаводах.
У магазині села Нижньо-Тепле - черги із самого ранку. Люди чекають, коли привезуть свіжий хліб з місцевої пекарні. Галина Воронкіна - завжди серед перших покупців.
Галина Воронкіна, покупець:
Всегда стараюсь прийти утречком, когда поступает хлеб в продажу. Всегда хлеб вкусненький, всегда мякенький то, что нам и надо.
Хліб тут печуть за старовинною технологією - на хмелевій заквасці - без дріжджів. Рецепти збирали у місцевих старожилів, ділиться секретом технолог.
Олена Зозулина, технолог:
Этот хлеб - он дольше сохраняет мягкость, чем хлеб, приготовленный на спиртовых дрожжах… Он может пролежать несколько дней, и он будет такой же мягкий.
Щоб випекти хліб, спочатку готують дріжджі. Заквашують їх у спеціальних дерев'яних діжах, які так і називають, - "квашенки". Потім замішують тісто і чекають, коли зійде. Тісто з пшеничного борошна підніметься за п'ять годин, а з житнього - лише через добу. Потім із нього сформують буханці - і відправляють у піч. Усе роблять - вручну і - з любов'ю.
Світлана Маркіна, директор пекарні:
Тут надо и любить свое дело, даже если дрожжи, маточник мы делаем, вот, даже в какой день его сделаешь, с каким настроением и что ему скажешь - такой он и будет.
Металевих форм для випікання на заводі не визнають - лише дерев'яні - кажуть, вони екологічно чистіші. Усі складники для хліба - власні. Зерно вирощують на одному із сільських ланів. А хміль для закваски - збирають на берегах місцевої річки.
Олена Соколовська, Руслан Міщенко, Віталій Ромас, Новини, телеканал "Інтер", Луганська область