В Луцке состоялся фестиваль любителей сала [ Редагувати ]
"Саломани усіх країн єднайтеся!" - під таким девізом у Луцьку відбувся Фестиваль любителів сала. Там були і дегустації національного продукту, і конкурси, і встановлення нових рекордів. Організатори фестивалю розповіли: цьогорічне свято стало рекордним за кількістю відвідувачів - скуштувати сальця приїхали понад 20-ть тисяч людей з різних регіонів України.
ПіснІ, вІрші, поради лікарів, конкурси - все у Луцьку про сало. Та й любителів національного продукту на цьогорічний фестиваль зібралася рекордна кількість за останні шість років . Сало дегустують, купують. І якнайбільше.
Борис Новосад, відвідувач фестиваля:
- Їмо із сусідом. Щоби сусід приніс щось на зуб. А ми вже салка поріжем, наше українське сало. Саме лучше, що воно є в житті.
Юрій ПросвІров уже вшосте презентує сало в шоколаді. Проте уперше пропонує лікувальний засіб із салом. Рецепт власний.
Юрій Просвіров, майстер сала у шоколаді:
- Тут натуральний ісландський мох, який потрібно цей шматочок сала в літрі води проварити протягом 5 хвилин. За два дні кашель має пройти.
А ось макет Хмельницької атомної електростанції, виготовлений зі смАльця. Кольори та антураж - природні: чорниця, зелень, ягоди. Вибір матеріалу - не випадковий, каже Віктор ГусАров.
Віктор Гусаров, головний редактор газети "Перспектива" Хмельницької АЕС:
- Смалець використовується для ремонту двигунів головних циркуляційних насосів, яких на кожному блоці по чотири штуки.
Окрасою свята став м'яч із сала заввишки 2 метри. На його виготовлення пішло до шестисот кілограмів українського національного продукту.
Леонід Джулинський, автор ідеї створення м'яча із сала:
- Надзвичайно громіздка і важка робота. Працювали шість швачок, працювали майже півтори доби, без вихідних, без перекурів, вночі, дуже важко було.
У змаганнях на швидкість поїдання сала переміг минулорічний рекордсмен Михайло Киденько. Рік тому він з*їв кілограм сала за 10 хвилин 51 секунду. ЦьогО разу впорався на дві хвилини швидше.
Михайло Киденько, переможець на швидкість поїдання сала:
- Дуже важко їсти сало, дуже важко йде з прожилками сало, але я постарався і зїв. Думаю з горілочкою краще пішло би сало. Але непогано пішло з водичкою.
За минулі перемоги Михайла нагородили поїздками до Єгипту та Франції. Там він навчив їсти сало місцевих. Тепер буде пропагувати національний продукт у Відні. Саме туди виграв путівку цьогО разу.