У Гонконгу рятують традиційну кухню від напівфабрикатів [ Редагувати ]
Кухарі Гонконга - за збереження народних традицій. Попри доступність звичних напівфабрикатів, витрачають час на приготування традиційної кантонської страви - "дім-сам" вручну. Про особливості місцевої кухні - далі в сюжеті.
У цьому гонконгському ресторані кожен дім-сам чи булочка - ручної роботи. Їх подають у бамбукових кошичках. Це класика кантонської кухні, на яку нині високий попит.
Тож дедалі більше ресторанів купують дім-сам промислового виробництва. Але керівництво закладу вважає, що головне - це якість.
"Ми дуже тяжко працюємо і невтомно готуємо страви руками. У нас дім-сам ручної роботи - завжди свіжі. Їх так і хочеться з'їсти, лиш глянувши на них", - говорить Цзюй Гоїн, співвласник ресторану.
Тим часом туристи з усього світу набиваються у ресторан, скуштувати вишуканих страв. Оволодіння технікою приготування бездоганних дім-сам забирає чимало часу. Тож кухарі нарікають - молоде покоління не надто охоче береться вивчати та підтримувати традицію.
"Багато молодих людей подалися працювати в готелі на заході та в суші-ресторани, а в китайських працює дуже мало", - говорить Тан Люан, шеф-кухар.
Щоб зберегти традицію, в деяких кулінарних школах вводять обов'язковий курс навчання з приготування дім-сам.
"Моя сім'я не в захваті від обраного мною напрямку. Бо робота забирає багато часу і умови не з простих. Але мені це подобається, сподіваюсь, колись стану дуже хорошим дім-сам-кухарем", - говорить Чжоу Бомань, студентка кулінарного інституту.
Навряд чи ця страва найближчим часом зникне з гонконгської кухні, проте збереження традиції готувати дім-сам вручну - залежить від натхнення ентузіастів.