Їжа, від якої швидко росте живіт: 8 найшкідливіших продуктів [ Редагувати ]

Сертифікована дієтологиня Тара Коллінгвуд у коментарі для Eat This, Not That! розповіла про продукти, які можуть викликати хронічне запалення, гормональні порушення та сприяти накопиченню жиру в ділянці живота.
За словами експертки, деякі поширені продукти харчування здатні погіршити обмін речовин, викликати резистентність до інсуліну та сприяти ожирінню. У своєму списку вона виділила вісім основних категорій так званих «запальних» продуктів:
- Рафіновані вуглеводи: білий хліб, макарони та випічка. Ці продукти позбавлені клітковини та поживних речовин, різко підвищують рівень цукру в крові та сприяють накопиченню вісцерального жиру.
- Доданий цукор: солодкі газовані напої, цукерки, десерти. Надлишок цукру, особливо фруктози, негативно впливає на печінку, провокує запалення і сприяє формуванню жиру в центральній частині тіла.
- Трансжири: хоча частково гідрогенізовані олії вже заборонені в багатьох країнах, вони все ще трапляються у деяких оброблених продуктах. Вони підвищують рівень запалення і стимулюють відкладення жиру на животі.
- Оброблене м’ясо: бекон, сосиски, ковбаси. Такі продукти містять багато солі, консервантів і шкідливих сполук, що пов’язані з ризиком ожиріння та серцевих хвороб.
- Смажена їжа: фастфуд на кшталт картоплі фрі чи смаженої курки готується у шкідливих оліях, які сприяють окислювальному стресу та накопиченню жиру.
- Алкоголь: особливо пиво та солодкі коктейлі. Його надмірне вживання порушує роботу печінки, мікрофлору кишківника та сприяє збільшенню об’ємів тіла.
- Штучні підсолоджувачі: такі як аспартам чи сукралоза. Вони можуть порушити баланс кишкових бактерій і негативно вплинути на обробку глюкози.
- Рослинні олії з високим вмістом омега-6: зокрема кукурудзяна, соєва та соняшникова. Їхнє надмірне споживання при недостатній кількості омега-3 сприяє розвитку запальних процесів в організмі.
Коллінгвуд радить уважніше ставитися до складу продуктів і надавати перевагу збалансованому харчуванню з мінімумом оброблених інгредієнтів.