Чи безпечно їсти ранні фрукти й овочі: лабораторні результати вас здивують [ Редагувати ]
Весняні полуниці та черешні. Українці поспішають поласувати соковитою ягодою. І якщо донедавна на ринках здебільшого був тільки імпортований продукт, уже з'являється і вітчизняний. І має неабиякий попит, навіть попри відчутну дорожнечу.
Та замість вітамінів у ранній ягоді можна знайти шкідливі речовини. Олена Логінова взялася відповісти на головне питання - чи безпечно вже споживати полуниці й черешні? Моя колега разом з експертом вирушила на офіційний, а потім і на стихійний ринок. Прицінилася та з'ясувала, як не отруїтися, купуючи ранні ягоди.
Такі апетитні й дорогі! Рання полуниця, черешні, молоді огірки та помідори, які вже активно купують українці.
Олена Логінова, кореспондентка:
- Які ціни на ранні ягоди й фрукти і чи безпечні вони для споживання - про все поговоримо з нашим експертом Максимом Несміяновим. - Пане, Максиме, ну що ж, почнемо, подивимось, який асортимент. - Так, поїхали.
Ранніх ягід і фруктів на ринку не так багато. Вітчизняну черешню, яка тільки почала з'являтися, продають по 200 грн за кіло. Найдорожча імпортна лохина - 70 грн за 100 грамів. Але найбільший вибір на ринку ранньої полуниці. Середня ціна - 150 грн за кілограм.
Валентина, продавчиня:
- Дивіться, це рання полуничка з нашого саду Могилів-Подільський, Вінницька область, це дуже вкусна полуничка з присмаком суниці. Наша клубничка із Чернівецької області. - А це поки що тепличні? - Так, це ще теплична.
Така гарна полуничка і дуже ароматна, а як людині зрозуміти вигляд, що вона безпечна для вживання?
Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України:
По зовнішньому ви не зрозумієте. Якщо така полуниця продається на базарі, вона, перш ніж сюди попасти, потрапляє на перевірку в державну лабораторію і потім продавцю дозволяють продавати, тобто по умолчанию це все безпечно повинно бути.
Вартість ранньої полуниці трохи вища за торішню. Це пов'язано з несприятливими погодними умовами, кажуть експерти. Холодний і дощовий травень вплинув на новий врожай. Але продавчиня Валентина порадувала нас хорошим прогнозом.
- Зараз через неділю вона вже подешевшає, вже буде падати в ціні, тому що піде зараз тепло, сонце. Буде вона і по 70 в продажі. Спочатку буде по 100, потім по 90, може бути й по 50.
Ранні огірки та помідори - теж українські, але поки що тепличні. І якщо огірки дешевшають - 65 грн за кіло, то помідори навпаки скачуть в ціні, каже продавчиня.
Пане Максиме, якщо поговорити взагалі про ранні овочі, фрукти, ягоди, в чому там може бути небезпека?
Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України:
Як показує практика, самі ранні можуть бути з перебільшенням кількості нітратів, але для цього є лабораторії на ринках, наприклад. Але якщо ви не впевнені, ви можете в домашніх умовах деякий відсоток цих нітратів зняти - правильно промивати або термообробка цих продуктів, що втрачається до 60% кількості нітратів.
- Пане Максиме, ось, до прикладу, рання капуста. Ну, якщо людина сумнівається все одно і хоче себе якось убезпечити від можливих нітратів, що робити? - Ну, перше - знімається як правило верхній шар, наприклад, отак просто листя.
Найбільш небезпечними ранні ягоди й фрукти можуть бути на стихійних ринках. Там, де ніхто їхню якість не контролює. Самі нітрати - це азотні добрива, без них і городину не виростиш. Проте їхня надмірна кількість може спричинити серйозне харчове отруєння, алергічні реакції, загострення хронічних захворювань.
Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України:
- Пане Максиме, а от в чому небезпека, якщо купувати ранні ягоди й фрукти на стихійному ринку? - Дивіться, тут історія не перевірена ніким і знайти відповідального за ваше отруєння буде неможливо, якщо ви навіть напишете скаргу в органи контролю.
На стихійці чим тільки не торгують. Поряд із "пристойним товаром" ось такий відвертий "неліквід". Ранні овочі вже навіть не третьої "свіжості", а просто гнилі продукти.
- Таку вживати не можна, вона рахується шкідлива для здоров'я. - Але хтось же купує, певно, це дешево, якраз такі ціни. 15 грн, тут ось 45. - Але це вже небезпечна зона, ми бачимо, все воно має ось такий зовнішній вигляд, ось огірок весь в плісняві. Щоб не викидати це все - продається споживачеві. Але це все треба викинути й на базар таке не можна притягувати.
Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України:
Тут можна зустріти що завгодно. А особливо небезпечні зараз почнуться дикоростучі гриби!
Тільки згадали про гриби, як їх і зустріли. Звідки й що це за грибочки - не зрозуміло.
Ось ми бачимо дикоростучі гриби, вони вже навіть і підпорчені. Їх не можна продавати по чинному законодавству. Тому їх ніхто не перевіряє, скільки в них радіації - не зрозуміло!
Один з найбільш небезпечних ранніх овочів - виявляється редис. В ньому шкідливих речовин ледь не найбільше.
Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України:
- Все, що в ґрунті, воно підтягує більше. Взагалі на ранні фрукти й овочі закладається більше норма по нітратах. На ґрунтові набагато менше. Тому вибір за вами, що, де купляти, просто, можливо, краще дочекатися ґрунтових.
Але чекати на ґрунтові овочі і ягоди можуть не всі. Тому перевіряємо якість. Я купую полуницю і несу її на аналіз в державну лабораторію, яка працює на одному з київських ринків.
Доброго дня, пані Оксано, ось купили таку гарну полуницю на ринку. Хочемо перевірити її якісь. Як це зробити?
Оксана Ромас, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку:
Полуниця дійсно гарна, вона вже стигла. Нема ознак ні плісняви, ні підгниває, тому що зараз дощі. Зараз ми її помиємо, підготуємо проби й перевіримо на вміст нітратів.
Але крім нітратів, пані Оксана радить звертати увагу на те, скільки ми їмо ягід. Не зловживати.
Оксана Ромас, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку:
Але небезпечні ранні ягоди не тільки через те, що там є нітрати. Вони можуть бути небезпечні й тому, що людина має хронічні захворювання, полуниця є дуже великим алергеном.
Починаємо дослідження. Вимиту і висушену полуницю фахівець натирає для проведення проб. У спеціальні місткості поміщають протерту ягоду і розводять у спеціальному розчині.
Оксана Ромас, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку:
На приладі АІ 123 проводяться дослідження даної проби на вміст нітратів. Зараз за хвилину у нас буде результат.
Процедура проводиться досить швидко - до 5 хвилин. Поки чекаємо результат, пані Оксана акцентує на важливому моменті.
Оксана Ромас, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку:
Але треба враховувати, якщо ви не алергік і якщо ви тільки починаєте куштувати полуницю в цьому році, то ви маєте починати з невеликої дози. Десять ягід в день, 10 штук. І цього досить людині, щоб вона отримала добову дозу вітаміну С, фолієвої кислоти, отримати насолоду і не мати ніяких проблем.
- Пані Оксано, що можемо сказати про результати, чи можна їсти нашу полуничку, чи безпечно? - Що я можу сказати. Полуниця така ж безпечна як і красива, можна сміло купляти її на ринку, але коли приходите купляти продукцію - обов'язково треба не лінуватися і просити у продавця експертні висновки.
Що ми, до речі, й зробили на ринку.
- Можна спитати, у вас немає з лабораторії висновку? - Це документ на всі овочі, на полуничку, на все. - Ось ми бачимо, що були сплачені кошти в лабораторії і що перевірялася полуниця, тобто лабораторія перевірила і воно безпечно.