Святкове меню: яка їжа опиняється на смітнику після новорічних свят? [ Редагувати ]
Два мільйони індичок, 24 мільйони м'ясних пирогів та тонни брюссельської капусти викидають у смітник щороку під час новорічних свят у Великій Британії. Схожа статистика і в більшості європейських країн.
Як марнують їжу під час свят на заході і чи відрізняються чимось українці - дізнавалась Олена Абрамович.
Данець Якоб новий рік святкує з українською дружиною в компанії її друзів-співвітчизників уже кілька років поспіль.
Лазанья, "шуба", "олів'є" - меню різнонаціональне. Через годину від початку вечері - усі вже ситі, а страви на столі далеко не закінчились.
"Це ми вже поїли. Але тут вистачить ще щонайменше на одну вечерю", - зазначає Якоб Коусгор, житель Данії.
Якоб визнає, така ситуація з надлишками їжі під час зимових свят типова і для більшості данців.
"Думаю, це стається кожнісінького Різдва. Всі переживають, що їжі не вистачить, тому готують якомога більше. І, зазвичай, ми таки переоцінюємо свої сили і не можемо стільки з'їсти", - говорить Якоб Коусгор, житель Данії.
Українці, за спостереженнями данця, ще більше завищують свої очікування щодо апетиту в новорічну ніч. І в цілому, готують надто багато різних страв, особливо на Різдво, коли їх на столі аж 12.
"У Данії, зазвичай, ми готуємо стартер - наприклад, легка рибна закуска, потім велика основна страва, потім десерт і ще один десерт на 12 годину. Тобто, зазвичай - це 4 страви", - розповідає Якоб Коусгор, житель Данії.
Підтверджує цю відмінність і його дружина, Анастасія. Каже, у європейців традиції щодо застілля скромніші.
"Вони не так багато готують. Вони не їдять всю ніч. Тобто, вони повечеряли ввечері і все. Далі це просто "дрінкс", тобто - напої", - відзначила Анастасія Коусгор, дружина Якоба.
Та все ж, викидається чимало - бо європейці не так охоче ласують учорашніми наїдками наступного дня. За статистикою, у ЄС кожна третя страва зі святкового столу потрапляє у смітник. У британській компанії із менеджменту сміття Biffa навіть підрахували чого саме і скільки марнується: наприклад, у Великій Британії кожного Різдва викидають приблизно 2 мільйони смажених індичок, 74 мільйони м'ясних пирогів та 17 мільйонів порцій брюссельської капусти. І це величезна проблема, з якою треба боротися, - вважають у євроінституціях.
"Європа марнує 30% їжі - це порушує етичні норми. Нам потрібно змінити свої звички щодо харчування - вживати менше тваринної їжі і більше рослинної. Це корисно і для людей, і для планети і для 800 мільйонів тих, які лягають спати голодні щоночі, бо не мають чого поїсти", - наголошує Бернхард Урл, виконавчий директор Європейського агентства з безпеки харчових продуктів.
Вживати менше м'яса європейців просять, бо саме виробництво тваринної продукції потребує найбільше енергії, землі та води. І створює надто багато викидів. Традиційна для британців індичка, наприклад, провокує удесятеро більше викидів вуглецю, ніж риба короп, якій віддають перевагу на Різдво у Польщі.
Тому європейцям люблять нагадувати: складаючи меню для святкового столу, варто подбати аби наступного дня не був переповнений холодильник, чи смітник.