Зіпсоване свято: на Прикарпатті отруїлися випускники з Коростеня [ Редагувати ]
Лікарня замість свята. На Прикарпатті знову масове отруєння. Цього разу в інфекційному відділені опинилися 12 підлітків і один дорослий. Усі вони з містечка Коростеня. У гори приїхали на три дні святкувати закінчення школи. Відпочивали в курортному комплексі. Чим отруїлися? І як почуваються зараз?
Аби згадка була на все життя… Таку важливу подію, як закінчення школи, випускники міста Коростеня вирішили відсвяткувати по-особливому - всі гуртом, два десятки дітей та п'ятеро дорослих орендували автобус і поїхали в Карпати.
Для відпочинку обрали комплекс в селі Микуличин. Прибули сюди в понеділок. А вже в середу дітям раптово стало зле. Один за одним їх почали забирати в Яремчанську міську лікарню.
Галина Мацюк, лікарка-інфекціоністка Яремчанської центральної міської лікарні:
Загалом на приймальний покій звернулося сімнадцять осіб. Діти мали одинакові симптоми, у всіх була блювота, болі в животі, піднялася температура, виражена в'ялість.
Чотирьом прописали амбулаторне лікування і виписали, а решту залишили в інфекційному відділенні.
Галина Мацюк, лікарка-інфекціоністка Яремчанської центральної міської лікарні:
На сьогоднішній день стан дітей стабільний. Керівники групи, які приїхали, вони хочуть забирати дітей, замовили автобус. Але це звичайно на їх відповідальність, ми даємо їм рекомендації, пропонуємо їм залишитися.
Говорити на камеру постраждалі відмовилися:
Чи можна з вами поспілкуватися? - Ні, ми не будемо давати інтерв'ю, тому що ми не хочемо!
Чим і де могли отруїтися? Фахівці Держпродспоживслужби розпочали епідрозслідування. Кажуть: простежили гастрономічний шлях дітей від Коростеня й до лікарняного ліжка. З'ясували - ті харчувалися і власними продуктами, і стравами у відпочинковому комплексі. Виявили й безліч порушень - як з боку керівників дитячої групи, так і закладу.
Віталій Фіглевський, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держрпродспоживслужби в Івано-Франківській області:
Даний заклад не мав посвідчення, як оператора ринку обігу харчових продуктів і не мав права харчувати відпочивальників. Працівники не мали особових медичних книжок, робочий інвентар був не промаркований, не достатня кількість холодильного обладнання.
Дорослі, які супроводжували дітей, також мали проконтролювати харчовий раціон, кажуть фахівці. Адже багато продуктів група привезла з собою, в тому числі і м'ясо для шашликів. Без холодильника воно простояло щонайменше сім годин в автобусі та ще добу в закладі.
Віталій Фіглевський, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держрпродспоживслужби в Івано-Франківській області:
Керівники груп допустили вживання їжі більше одної доби після того, як вони привезли. Ми думаємо, що таки був зіпсований шашлик, який пройшов недостатню термічну обробку.
Втім, остаточні висновки має надати експертиза - результати очікують за п'ять днів. Щодо закладу, то за харчування гостей без дозволу загрожує штраф до 30 тисяч гривень. Але на перший раз відбудуться попередженням. Поки триває перевірка, комплекс пообіцяли закрити на десять днів. Але... тут наразі відчинено.
Наталія, адміністратор відпочинкового комплексу:
За їх зверненням було приготовлено мною харчування. - Що готували? - Гуцульський борщ і деруни. - Не маючи ліцензії на харчування, чому ви це робили? - Батьки попросили, щоб їм для зручності.
І так грішать нині чимало місцевих садиб, - кажуть представники Держпродспоживслужби. Після низки отруєнь чиновники активно взялися перевіряти заклади відпочинку на місцевих курортах. За останній тиждень з ревізією прийшли на двадцять об'єктів, майже в третині з них виявили порушення.