Кутя із пшениці: смачні рецепти різдвяної страви [ Редагувати ]

Джерело: Слово і Діло

Загальновідомо, що кутя – головна страва Різдва і поєднує в собі все найважливіше для людини.
- Зерно є символом вічного життя, його відновлення і кругообігу.
- Мак означає родючість, щедрість, достаток.
- Мед - це задоволення, солодке буття.
Інші інгредієнти - родзинки, горіхи, сухофрукти додалися в кутю вже згодом для більш цікавого і (якщо можна так сказати) світського смаку - на вибір господині і з огляду на місцевість. Є рецепти куті з крихтами шоколаду, з халвою, з рису і навіть з булгуром. Втім, ми за класичну основу: пшениця, мак, мед. І їх треба правильно приготувати.
Кутя з горіхами і родзинками
Потрібно:
- пшениця - 300 г;
- мак - 200 г;
- мед (або цукор) - 1-2 ст. л.;
- волоські горіхи - 100 г;
- родзинки - 100 г.
Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо - робимо все, як вказано вище. Поки готується крупа, горіхи злегка обсмажуємо на сухій пательні, даємо охолонути і крупно січемо.
В макітрі або в глибокій мисці змішуємо розтертий мак, пшеницю, горіхи, родзинки, мед (або цукор). Співвідношення крупи і маку регулюємо самі в залежності від того, яку кутю любимо: більш макову чи більш "круп’яну".
Якщо кутя виходить дуже густою, додаємо трошки кип’яченої води або узвару або рідкого меду, якщо любите дуже солодку кутю.
До неї також можна додати:
- ложку цукатів в сиропі;
- вишні з варення;
- запарену і подрібнену курагу;
- суміш кількох видів меду – для більш багатогранного смаку.
Кутя з цукатами, цедрою і мигдалем
Потрібно:
- пшениця (або рис) - 300 г;
- мак - 200 г;
- мед - 2-3 ст. л.;
- родзинки - 50 г;
- асорті цукатів - 100-150 г;
- волоські горіхи - 50 г;
- мигдаль смажений - 50 г;
- цедра ½ лимона.
Мак, родзинки і крупу готуємо, як вказано вище. Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.
Кутя на узварі
Потрібно:
- перловка або пшениця - 300 г;
- мак - 200 г;
- сушені яблука - 100 г;
- цукор - 2-3 ст. л.;
- цедра ½ лимона;
- посічені волоські горіхи - 100 г;
- сушена журавлина - 100 г;
- родзинки - 100 г.
Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище. З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо. Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.
В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.