Цейлонский чай будут смешивать с более дешевыми сортами [ Редагувати ]
Виробники цейлонського чаю вирішили пожертвувати якістю заради ціни. Аби здешевити напій, до нього планують домішувати чай з Індонезії, В'єтнаму та Кенії. Про причини економії наші кореспонденти.
На світанку, обережно, аби не пошкодити, зрізують листя. Це роблять лише жінки. Так нагороджується найдорожчий добірний цейлонський чай. Його якість - гарантує держава. Саме тому й пакують його після висушування на самих же плантаціях. Однак прибутки - понад усе. Місцева чайна асоціація, до якої входять понад 80% експортерів, вирішила пожертвувати якістю і змішувати чай Шрі-Ланки з дешевшим закордонним. У такий спосіб експортери сподіваються подвоїти експорт і підкорити ринок масового споживання.
Ніраж де Мель, представник Асоціації експортерів чаю:
- Вартість наших чаїв зависока, тому що вони надзвичайно якісні. У нас немає жодної марки, яка могла б конкурувати на мас-маркеті. Єдиний вихід - це змішувати сорти.
Однак виробники від такої ідеї не в захваті. Ароматний цейлонський чай може стати історією. Адже якість листя, яке змішуватимуть із чаєм Шрі-Ланки - партнери гарантуватимуть лише на словах.
Герман Гунаретне, виробник чаю:
- Якщо раптом, після змішування з якимось видом закордонного чаю, у наших марках виявлять шкідливі для здоров'я пестициди чи інсектициди, то вся наша чайна індустрія буде зруйнована.
Поки що законами Шрі-Ланки змішувати чайну сировину заборонено, аби зберегти чистоту унікального цейлонського продукту. Після обурення місцевих виробників Чайна асоціація відклала винесення остаточного рішення. І обіцяє ретельніше вивчити усі можливі ризики, які можуть спіткати індустрію в разі порушення традиційних стандартів національного продукту.
Анна Суходолова, Новини, Телеканал "Інтер".