На міжнародний пікнік у Києві зібрали 30 страв з трьох континентів [ Редагувати ]
З настанням тепла українці масово вирушають відпочивати на природу. Жоден пікнік традиційно не минає без м'ясних страв. А ось в інших країнах присутність на столі м'ясної їжі аж ніяк не обов'язкова. У міжнародний день пікніків іноземці розкрили секрети деяких своїх національних страв. Закордонні смаколики куштував і Даніїл Снісар.
Тридцять страв із трьох континентів. За одним столом - представники 23 національностей. Вони зібралися на великий міжнародний пікнік, аби поспілкуватися, поласувати смаколиками, які зазвичай готують у їхніх рідних країнах під час відпочинку на природі та поділитися один з одним своїми рецептами.
Кукурудзяна каша з рибою. Без цієї страви не минає жодне застілля в Анголі, - розповідає студентка Маріанна.
"Це кукурудзяна каша з овочами і копченої рибою. Тобто, фішка тут - копченій риба. Тому що так ніхто не готує. Тільки в Африці можна знайти блюдо з копченою рибою", - каже уродженка Анголи, учасниця пікніка Маріанна.
Риба - "зіркова" страва ангольскої кухні. А ось в Ірані на природі прийнято їсти рис із куркою. За смаком страва нагадує плов. Проте виходить більш розсипчастою.
Секрет насиченого смаку - у додаванні великої кількості шафрану і барбарису, - стверджує Наталія. Вона проживає в Ірані вже понад 10 років. Каже, що там пікніки влаштовують передусім задля спілкування з родиною.
"В Ірані більш сімейно, традиційно. Вся сім'я виходить на природу. Обов'язково рис, фініки, чай з собою", - розповідає учасниця пікніка Наталія.
Знайомство з культурою різних народів - головна мета першого міжнародного пікніка. За словами організаторів, спільне споживання страв - це гарний спосіб порозумітися навіть попри мовний бар'єр.
"Пікнік зараз став такою соціальною мережою, яка об’єднує людей. Щоб вони більше збиралися разом, щоб насолоджувалися життям і щоб мали змогу провести більше часу разом. Це виглядає як одна велика міжнародна родина, як одне таке застілля", - каже організатор міжнародного пікніка Марина Соловйова.
Узбекські коржики, болгарські пироги, салат із французьких сирів та чимало інших делікатесів. Серед такого різноманіття страв більшість учасників пікніка, знайомих з українськими традиціями, - дійшли одностайного висновку: на застіллі просто неба обов'язково має бути шашлик.