Французи вирощують устриць з присмаком лимону (відео) [ Редагувати ]
Устриці з присмаком лимона. Такий делікатес вигадав французький фермер. Із новинкою експериментував чотири роки у власному гаражі, де облаштував спеціальні басейни для молюсків. Чи припали до смаку французам "лимонні" устриці - дивіться.
Цей чоловік - власник цілої ферми устриць. На перший погляд, його можна сплутати зі звичайним працівником. У робочому одязі ніщо не видає його за керівника. А все тому, що двадцяти-дев'яти-річний Жофре Дюбо пильнує за всіма процесами вирощування устриць від самого початку бізнесу. Новий вид молюсків - теж була його ідея, хоч і ризикована, каже фермер.
"Французи вже десятиліттями звикли їсти звичайні устриці. Згоден, що звички змінювати непросто. Але ми ризикнули", - говорить Жофре Дюбо, фермер.
Майже чотири роки у власному гаражі він експериментував з устрицями. Аромат лимона мав лише доповнювати їхній смак. На перших етапах, каже фермер, не все виходило. З прикрістю згадує, як довелося викинути майже всю партію устриць. Утім, переконує - лимонний екстракт, розведений у воді, ніяк не шкодить молюскам.
"Вони фільтрують, тобто всмоктують усе природним способом. Аромат спеціально був розроблений для устриці. Тож він не шкодить їй. Устриця живе з ним - як і у звичному середовищі", - говорить Жофре Дюбо, фермер.
Молюски ростуть у звичайній воді, а лимонного присмаку набувають лише, коли їх на 12 годин поміщають у спеціальні басейни з екстрактом.
"Це круто! Ви справді смакуєте устрицею з приємним ароматом", - говорить Ділан Коттін, фермер.
Насправді французи дуже традиційні щодо морепродуктів. Вони переважно полюбляють звичайних устриць без жодних присмаків. Але кілька мереж супермаркетів таки замовили у фермера новинку до свят.
"Я скуштував - і мені не сподобалося. Я більше полюбляю устриці з малиною і мускатом, або з оцтом і шалотом", - говорить Людовік Лестрат, фермер.
Натомість італійці та бельгійці - оцінили "лимонних" устриць. Китайці взагалі диву далися, як французам таке вдалося. У Піднебесній, мовляв, б'ються над цим уже багато років, проте марно. Тож французький фермер на досягнутому зупинятися не збирається. Наступного року планує вирощувати устриць із присмаком грейпфруту, ба навіть - шоколаду!