Учені з'ясували, який сік корисний для шлунка [ Редагувати ]

Університет Центрального Ланкаширу провів перше та найбільше на сьогодні дослідження впливу вишневого соку на здоров’я людини. Науковці дійшли висновку, що цей напій може позитивно впливати на стан людей із певними захворюваннями.
Як повідомляє SciTechDaily, у пацієнтів із легким та помірним перебігом виразкового коліту, які впродовж шести тижнів двічі на день вживали по 130 мл розведеного соку вишні сорту Монморансі, спостерігалося зниження маркерів запалення в кишківнику на 40%. Окрім цього, вони повідомляли про покращення самопочуття — рівень якості життя, пов’язаний зі здоров’ям, зріс на 9%. Науковці припускають, що вишневий сік, який містить антоціани, може стати ефективним додатком до основної медикаментозної терапії.
Співавтор дослідження Ліндсей Боттомс, професор фізичної активності та здоров’я, а також керівник Центру досліджень у сфері психології та спорту в Університеті Гартфордшира, прокоментував результати експерименту.
Хоча вишневий сік не може замінити ліки, наші результати дають надію на те, що його можна використовувати поряд із фармацевтичними препаратами для поліпшення якості життя пацієнта, зменшення симптомів і, можливо, навіть для відтермінування подальшого інтенсивного медичного лікування або хірургічного втручання.
Терпка вишня Монморансі багата на поживну речовину антоціаном - природну сполуку, що надає фруктам характерного червоного кольору та кисло-солодкого смаку, а також міститься в темно-забарвлених фруктах та овочах, таких як ожина, криваві апельсини та баклажани.
Попередній аналіз показав, що 30 мл концентрату терпкої вишні Монморансі містять 9,117 мг/мл антоціанів, що еквівалентно вживанню приблизно 100 вишень.