В Украине начали более тщательно проверять импортные овощи [ Редагувати ]
В Україні почали ретельніше перевіряти імпортні овочі. Ветеринарні та фіто-санітарні служби збільшили кількість досліджень. Зокрема, проводять бактеріологічну експертизу овочів. Посилений контроль триватиме до того часу, поки у Європі не встановлять джерело захворювання. Продовжить - Артем Альошин.
На найбільшому митному посту України "Східний термінал" фахівці ветеринарної та фітосанітарної служби ретельно перевіряють кожну партію імпорту. З цієї фури розвантажують помідори й перець - овочі привезли з Нідерландів. Спочатку вивчають супровідні документи й оцінюють продукти візуально. Потім - запаковують у спеціальні пакети й відправляють у лабораторію.
Ирина Острик, заведующая центральной карантинной лабораторией Украины:
- Раніше ми проводили фітосанітарную експертизу, видавали висновок фіто санітарної експертизи і після цього проводилося розмитнення вантажу, але в зв'язку з тією ситуацією, яка зараз склалася в країнах ЄС, ми посилили контроль.
Тепер овочі доставляють на додаткову ветеринарну перевірку. Там проводять розширену бактеріологічну експертизу. Додатковий контроль триватиме до тих пір, поки європейські медики не виявлять джерело захворювання. Тобто не знайдуть той овоч або фрукт, який і містить інфекцію. А ось введення заборони на імпорт овочів, як це зробила Росія, українська влада вважає недоцільним.
Иван Бисюк, председатель ветеринарной и фитосанитарной службы Украины:
- По - перше не з’ясовано джерело, абсолютно не з’ясовано. По друге, повинен сказати, що та кількість продукції, яка заходить до нас із країн Европейського союзу - абсолютно мізерна
На частку імпортних овочів та фруктів припадає всього сім відсотків вітчизняного ринку. Про це свідчить офіційна статистика. Зараз кількість закордонних помідорів та огірків стала ще меншою - кажуть чиновники. Мовляв, компанії - імпортери самі не хочуть ризикувати.
Артем Алешин, Евген Сакун, Новини, ТК Интер