У черкаській кав'ярні з'явився крафтовий торт "Замковий узвіз" [ Редагувати ]
Новий десерт, який може скласти гідну конкуренцію відомим маркам тортів: "Київський" чи "Ужгород". В одній з черкаських кав'ярень гостей пригощають тортом "Замковий узвіз". Назвали його на честь історичної частини міста, яка помалу зникає через сучасну забудову.
Який склад кондитерського виробу та чому новинка стала такою популярною? З'ясувала Ірина Васюра.
Процес створення "Замкового узвозу" нам демонструють ось на цій кухні. Це справжня десертова магія: безе з волоськими горіхами змішують із кремом на основі згущеного молока. Саме така начинка між бісквітами й нагадує старовинну архітектуру міста.
У розрізі він нам чимось нагадує каміння, з чого збираються цеглинки, будинки або навіть дороги раніше збирались.
Торт "Замковий узвіз" у цій кав'ярні з'явився, коли кондитери закладу почали міркувати над чимось унікальним та крафтовим. Привабити відвідувачів хотіли десертом, який був би зрозумілий місцевим і цікавий туристам.
Олександр Дроненко, шеф-кондитер:
Кондитерська може розкривати самі Черкаси, щоб приїжджали до нас і дивились, що це наші напрацювання, і є такі смаки тільки у нас. Чому саме узвіз? Бо саме Черкащина починалась тут, і ми хочемо, щоб люди заходили, дивились узвіз.
І торт, справді, виправдав сподівання. Бариста Денис каже: цей десерт у трійці найпопулярніших у кав'ярні.
Денис Позняк, бариста:
Я завжди людям кажу, що це горіхове безе, і він трохи схожий на "Київський", але кращий, багатьом людям подобається, буває замовляють торт з собою, іноді бувають дні, що його нема, і люди такі: бл"н, нема узвозу, жаль - і приходять на наступний день за ним.
Олександр у цьому закладі буває часто, і коли дізнався про оригінальні ласощі - зрадів, адже це не лише смачно, але й дуже символічно.
Олександр Третьяков, відвідувач закладу:
Це не те що добре, це необхідно, бо ми вже калькуємо все, що можна калькувати, іншомовні слова, рецепти й все інше, але якщо копнути глибше, то викопаємо основи, навіть тут ці пекарські основи, хлібні, вони тут відроджуються.
У кондитерській сподіваються, що їхня рецептура буде до вподоби й іншим гостям, і в такий спосіб приверне увагу до важливості збереження історичної частини Черкас, аби Замковий узвіз лишився не тільки у назві десерту.