На Одещині безплатно навчають на кухаря за програмою ООН [ Редагувати ]
Безкоштовні курси з навчання різних робітничих спеціальностей впроваджує в Україні Програма розвитку ООН. Особливо це актуально у сільській місцевості, де високий рівень безробіття, а бізнес потребує кваліфікованих кадрів. Як проєкт втілюють на Одещині, де у селищі Саврань усі охочі опановують професію кухаря - бачили наші кореспонденти.
Вікторія – жителька села Концеба на Одещині. Раніше працювала у приймальному пункті молочної сировини. Але її посаду скоротили – і жінка втратила місце.
Вікторія Савчук, слухачка курсів:
Сталося так, що тримати сільське господарство молодь – молоді в принципі багато уже і нема в селі – не хоче, а старі люди вже не можуть. І у зв’язку з тим, що постійно хтось продає, продає корів, бо хтось захворів, а хтось вже не може, і на молочному пункті зробилося набагато менше молока, і залишили одну людину.
Пів року Вікторія оббивала пороги у пошуках праці, але марно. Доки не почула, що є робота у місцевого фермера. Щоправда, за певних умов.
Він сказав, що може бути робота на кухні, але треба, щоб були пройдені курси, щоби можна було працювати. У нього є свої працівники, які працюють, і йому потрібно буде варити їсти для трактористів – людей, які працюють в полі.
І ось разом з іншими слухачками жінка навчається на кухаря. Безоплатні курси влаштували на базі кулінарного хабу Північного центру професійної освіти. Тут подають водночас і теорію, і практику: від суші та карбонари до гарбузової запіканки. Викладачі розповідають про технології приготування й автентичних українських страв, і вишуканих екзотичних з урахуванням гастрономічних трендів.
Тетяна Комарніцька, викладачка Північного центру професійної освіти:
Ми намагаємося навчити цієї, як кажуть, родзинки, знаєте, і показати небанальні страви, ну, не такі, які ми всі готуємо вдома. А тут хочемо зробити щось цікавіше, щось оригінальніше для того, щоб вони, дійсно, могли працювати в закладах ресторанного господарства, якщо в них буде таке бажання.
А таке бажання є. Приміром, Ольга мріє працювати у місцевому кафе. Кілька років жінка була на заробітках у Польщі. Нині тішиться. Каже: нарешті не доведеться нікуди їхати.
Ольга Головата, слухачка курсів:
В тому-то і справа: я хочу закінчити курси, щоб працювати саме в цій сфері. Я тут буду жити, тут буду працювати на кухні, буду радувати людей своїми шедеврами.
Курси для дорослих розраховані на сім тижнів. У центрі кажуть: організували навчання, бо великий попит на професію кухаря.
Ярослава Жирун, директорка Північного центру професійної освіти:
По завершенню курсів слухачі отримують сертифікати, і завдяки цим сертифікатам вони зможуть працевлаштуватися – це буде підтвердження того, що вони дійсно кваліфіковані робітники за цією спеціальністю "Кухар", і можуть собі забезпечити якісне життя, і підтримати економіку країни.
Профінансували проєкт – міжнародні партнери через Програму розвитку ООН в Україні. Загалом, з початку великої війни в різних регіонах країни ПРООН організували вже тридцять таких курсів. Понад тисячу двісті слухачів опанували на них робітничі спеціальності.
Марія Гуцман, керівниця групи проєктів "Інклюзивний розвиток, відновлення та розбудова миру" Програми розвитку ООН в Україні:
Що важливо зазначити – це про рівень працевлаштування: зокрема, шістдесят відсотків із них отримали гарантоване робоче місце. Тому що всі курси, які ми розробляємо, вони виходять від працедавця. До нас звертається малий і середній бізнес, якій каже: нам потрібні нові покрівельники, нам потрібні ось сантехніки, нам потрібні кулінари, тобто і ми починаємо з ними в такому напрямку співпрацювати.
Інформацію про безкоштовне навчання можна знайти у регіональних відділеннях Державної служби зайнятості або на сайті Програми розвитку ООН.