Хлебопекари предупреждают о возможном подорожании муки [ Редагувати ]
Через зростання цін на зерно українські пекарі готуються до подорожчання борошна. Вони кажуть, що вимушені скоротити виробництво, бо вже зараз працюють на межі рентабельності. А от в уряді приводів для паніки не бачать. Чи загрожує Україні "борошняна криза" - в сюжеті наших кореспондентів.
Спочатку дорожчає, потім - взагалі зникає з полиць. У Кабміні обіцяють: борошно не повторить долю гречки. Але пекарі б'ють тривогу. Запаси зерна для випічки соціальних сортів хліба міліють. В ангарах ужгородської пекарні - порожньо.
Микола Клим, директор пекарні:
- Тут зазвичай у нас зберігається мука, як бачите, зараз склад порожній. Будемо купляти муку в перекупщиків, по ціні дорожчій.
Дефіцит і дорожнеча зерна змушують пекарів і мельників знижувати обсяги виробництва.
Роман Царук, комерційний директор підприємства з виготовлення борошна:
- Якщо зерно коштувало десь 1600 гривен місяць назад, то зараз за нього треба платити 2000-2100.
Працювати в збиток пекарі і мельники не можуть, а підняти ціну на такий соціальний продукт, як борошно, уряд не дозволить. У кабміні впевнені: "борошняна криза" країні не загрожує.
Вадим Копилов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України:
- Зерна не только предостаточно - выше нормы. Проблем с мукой в Украине в 2011 году вообще быть не может.
Попри це, аграрне міністерство готується розпочати масові продажі з держрезерву, аби запобігти зростанню цін на борошно.
Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики:
- Ми починаємо відпускати муку по заявкам хлібопекарських підприємств і по заявкам губернаторів з аграрного фонду, тобто загрози щодо наявності борошна немає.
Поки що ж на столичних ринках борошно продають за старою ціною.
Ольга Клюєва, Марина Коваль, Василь Мєновщиков, "Новини". Телеканал "Інтер"