Вчені назвали курятину потенційним канцерогеном, але є нюанс [ Редагувати ]

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, ставить під сумнів користь курячого м'яса. Вчені знайшли зв'язок між вживанням понад 300 г курки (тобто приблизно трьох порцій) на тиждень з підвищеним ризиком загальної смертності та смертності від раку шлунково-кишкового тракту.
Плюси курятини
Курятину їдять по всьому світу: це універсальне відносно доступне м'ясо, яке дієтологи називають більш корисним варіантом білка у порівнянні з червоним м'ясом і включають в різні раціони здорового харчування. Американські рекомендації щодо харчування радять людям їсти по 100 г курятини один-три рази на тиждень.
За даними звіту ISMEA, світове споживання птиці на душу населення складає 13,3 кг на рік.
Популярність курячого м'яса пояснюється тим, що воно відмінне джерело високоякісного білка, необхідного для зростання та відновлення тканин, підтримки м'язової маси, виробництва ферментів; вітамінів групи B, селену, фосфору, заліза, цинку.
Куряче м'ясо відносно легко засвоюється організмом, особливо приготоване без шкіри. Підходить для людей із проблемами травлення. Його легко готувати у різний спосіб, воно широко доступне і порівняно недорого. Куряча грудка без шкіри - один із найпісніших видів м'яса, що робить її корисною для людей, які стежать за вагою та рівнем холестерину.
Результати дослідження щодо курятини
Однак нове дослідження показало, що це дієтичне м'ясо може становити серйозні ризики для здоров'я. Цей висновок зробили на підставі 19-річного спостереження за 4869 дорослими добровольцями в Італії.
Були зібрані дані про їх демографічне походження, загальний стан здоров'я, звички, спосіб життя, зріст, вагу, артеріальний тиск тощо. Крім того, їм запропонували заповнити анкету про харчування, де, зокрема, вони відзначали, скільки м'яса з'їдали, розділивши його на червоне та птицю.
Після всебічного аналізу даних виявилося, що учасники, які померли внаслідок раку шлунково-кишкового тракту, зазвичай їли більше м'яса в порівнянні з тими, хто помер від інших причин.
При цьому вживання понад 300 г птиці на тиждень було пов'язане з підвищенням ризику смерті від раку на 27% порівняно з вживанням менше 100 г, причому ризик ставав вищим у міру збільшення кількості, що споживається.
Ризик був вищим і в порівнянні з тією ж порцією червоного м'яса. Чоловіки, які їли понад 300 г м'яса птиці на тиждень, мали більш ніж удвічі більший ризик смерті від раку шлунково-кишкового тракту, ніж ті, хто їв менше.
Люди, які споживали більше м'яса, мали й вищі показники смертності від усіх причин. У середньому любителі червоного м'яса, які померли за час дослідження, з'їдали понад 200 г червоного м'яса щотижня.
Якщо говорити про курку, то загальна смертність підвищувалася вже після вживання понад 100 г курки на тиждень (порція курячої грудки важить майже 85 г).
Цікаво, що загалом учасники дотримувалися середземноморської дієти. Дані нового дослідження серйозно суперечать попереднім дослідженням, які свідчать про позитивний вплив білого м'яса на здоров'я. Експерти бачать у цьому низку причин.
Недоліки дослідження
Так, у добровольців не уточнювали, що за курку вони їли: у вигляді відвареної на пару грудки або у вигляді нагетсів з фастфуду.
Самі автори роботи згадують, що, за даними досліджень, у структурі споживання курятини 26% займають готові перероблені продукти (гамбургери, кебаби, рулети, нарізки).
При цьому промислова обробка може містити додавання натрію, насичених жирів, цукру та консервантів. Крім того, не враховувалися способи приготування (смаження, варіння на пару, запікання тощо), що також впливає на користь м'яса.
Відомо, що продукти, багаті на білок, при приготуванні при високих температурах або тривалому нагріванні утворюють певні мутагенні сполуки, які, як відомо, є канцерогенними.
Відсутність інформації про споживання переробленої птиці у вигляді м'ясної нарізки або фастфуду, про додаткове вживання інших джерел білка та харчових волокон, а також про рівень фізичної активності могло сильно вплинути на результати дослідження.
Крім того, існують відмінності у харчуванні між чоловіками та жінками. Чоловіки, як правило, споживають більше червоного м'яса, алкоголю, фрукти та промислові продукти у великих кількостях. Тому вони мають вищі ризики виявлення аліментарно-залежних захворювань.
Навпаки, жінки обирають більш здорову їжу, таку як фрукти та овочі, цілісні продукти та йогурт, і беруть менші порції або ті, які можна порівняти з їхніми фізіологічними потребами.
Дані дослідження неприємні, але поки що не надто переконливі", кажуть молекулярні біологи. По-перше, загальна вибірка учасників відносно невелика. Щоб уловити вплив їжі на тлі мільйона інших факторів, потрібні набагато більші вибірки. По-друге, джерело даних про харчування - опитувальник, до того ж заповнений один раз за 19 років, і одноразове спільне інтерв'ю.
Куриця - найдешевше м'ясо, і куряча дієта, напевно, пов'язана з бідністю. З бідністю ж пов'язані і стрес, алкоголізм, багато хвороб та низька тривалість життя.
Поради дієтологів щодо вживаня м'яса
Втім, і сама дослідницька група визнає, що для уточнення висновків потрібні додаткові дослідження. Поки що ж можна дотримуватися рекомендацій дієтологів.
Не їжте курку щодня. Включайте до свого раціону інші види м'яса, рибу, бобові та рослинні джерела білка. Купуйте курку у перевірених виробників, які дотримуються стандартів якості. І важливо більше зосередитися на способах приготування їжі, уникаючи високих температур та тривалого часу приготування.
Жоден окремий продукт не визначає здоров'я: значення має загальна схема того, що ви їсте, як ви це готуєте і який спосіб життя ви ведете.
Тим, хто хоче оптимізувати свій раціон, варто дотримуватися двох золотих правил: поміркованості та різноманітності у всьому, у тому числі в джерелах білка.
Нагадаємо, що кілька років тому були опубліковані результати масштабного дослідження, яке показало, що регулярне вживання м'яса - один із головних чинників, який багаторазово збільшує ймовірність розвитку колоректального раку.
Результати спостережень за 500 тис. добровольців показали, що ризик раку кишківника був на 20% вищим у тих, хто їв близько 76 г червоного та переробленого м'яса на день, ніж у тих, хто їв 21 г і менше. Крім того, на 15% він підвищувався у людей, які вживали 54 г м'яса на день порівняно з тими, хто їв близько 8 г.
Міжнародне агентство з вивчення раку рекомендують обмежувати вживання червоного м'яса (до нього відносять яловичину, баранину, свинину, а також м'ясні напівфабрикати) одним-двома разами на тиждень у кількості не більше 100 г.