Киевсовет проверит, чем кормят школьников [ Редагувати ]
Найближчим часом столичні школи чекають перевірки. Що їдять школярі, буде з'ясовувати спеціальна комісія Київради разом з представниками санепідемстанції. Нині послуги харчування у школах надають майже 30 підприємств різної форми власності. Ціни на шкільні продукти - різні. У результаті перевірок - мають з'ясувати, чи не завищують їх штучно. У разі виявлення порушень, комісія вживатиме жорстких заходів. Також чиновники порадили залучати і батьківські комітети, щоб надалі вони самі відстежували якість обідів та дотримання санітарних норм у шкільних їдальнях.
Проблемами шкільного харчування перейнялися і в Запоріжжі. Там впровадили єдине меню для учнів з першого по четвертий класи, а також для дітей з малозабезпечених сімей. Його розробили в управлінні освіти спільно з дієтологами і санепідемстанцією. Чиновники впевнені - нововведення не тільки покращить якість харчування, але й дозволить ефективніше використовувати бюджетні кошти. Особливості шкільного меню вивчали наші кореспонденти.
У шкільній їдальні кухарі метушаться із самого ранку. Поспішають - столи потрібно накрити вже до кінця другого уроку.
Дефіцитна гречана каша, варена сосиска, буряк та компот - сьогодні на столах усіх без винятку навчальних закладів міста. Вартість такого гарячого сніданку - 4 гривні 36 копійок. На дітей із малозабезпечених сімЕй виділяють більше - 11:88. У місцевому департаменті освіти і науки кажуть - запровадивши єдине меню, нічого нового не придумали. Воно існувало і при Союзі. Просто зараз вирішили навести лад у дитячому харчуванні.
Володимир Кузьменко, начальник департаменту освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міськради:
- Много вызывало нареканий, допустим, вот в одной школе кормят там хорошо, в одной школе дают там и мясо, дают и салат, дают и овощи, и прочее другое, а в другой дают там пирожок какой-то и стакан чая
У майже мільйонному місті - 120 шкіл. Продуктами їх забезпечують 17 фірм. Єдине, циклічне меню, розписано на 2 тижні. Традиційно - рибний день - четвер. У якій пропорції мають бути продукти на дитячому столі - розраховували дієтологи та санітарні лікарі. Під забороною - майонез, кетчуп, гострі приправи та жирне м'ясо.
Лариса Ульяник, завідувач відділення гігієни дітей і підлітків міської СЕС:
- Чтобы из этого меню были исключены продукты, которые несут потенциальную опасность, в плане возникновения острых кишечных инфекций и массовых пищевых отравлений.
Контролювати якість таких сніданків будуть учителі та батьківські комітети. Та головну оцінку вже дали самі діти.
Влад Перепелиця, учень гімназії №6 м. Запоріжжя:
- Все мне понравилось. И сосиска, и буряк, и гречка. Ну, в гречку чуть-чуть бы я соли добавил, не очень соленая…
Євгенія Федічкіна, Сергій Бордюжа, Ігор Воробій, Новини, телеканал ІНТЕР із Запоріжжя.