Польща обіцяє нагодувати Європу чорною ікрою [ Редагувати ]
Польща обіцяє нагодувати Європу чорною ікрою. В країні заснували господарства, де успішно вирощують осетрину, не гіршу від російської.
Раніше поляки "завалили" країни ЄС яблуками та ягодами. Як відмовитись від "російського" і отримати "свій" делікатес до новорічного столу? Дізнавався Дмитро Євчин.
Лабораторія рибної ферми містечка Рус на півночі Польщі. Працівники у білих халатах і марлевих пов’язках. Приміщення провітрюється 20 разів на годину.
Після того, як риба гине, у фахівців є лише 15 хвилин, щоб дістати ікру. Бодай хвилина затримки - і продукт псується. Кілограм ікри з цієї ферми коштує дві тисячі євро.
"Насамперед потрібна якісна риба. Відбірні самки сімейства осетрових. Без них хорошої ікри не отримаєш. Далі все залежить від дюжини факторів. Адже якісна чорна ікра - більше мистецтво, ніж наука", - запевняє голова наглядової ради рибного господарства міста Рус Марек Щуковські.
На фермі Рус - гектари штучних водоймищ. Тут осетрина почувається, як удома. До Польщі рибу завезли з Сибіру.
Сім років осетрина прилаштовувалась до нових умов в одному з найбільших рибних господарств Європи - у польському місті Гославіце.
"Коли ми почали продавати нашу осетрину, то знали, що вона найвищого ґатунку. Просто потрібно було знайти хороше місце, де б риба могла плодитися і давати хорошу ікру", - розповідає менеджер рибної ферми міста Гославіце Агата Лаком'як-Вінничка.
Французький шеф-кухар Мішель Моран 15 років живе у Польщі. Каже - за якістю місцева ікра не поступається російській.
"Я переконався, Польща вирощує добірну худобу. А зараз ще й розводить рідкісну рибу. Тепер ось - ікра. Упевнений, що вона підкорить європейський ринок", - каже шеф-кухар Мішель Моран.
Восени Євросоюз планував відмовитись від російських діамантів, золота, горілки, соболів та... ікри. Схоже, якщо це станеться - саме без чорної ікри - Європа точно не залишиться.
Дмитро Євчин, "Новини", телеканал "Інтер".