На Прикарпатті десятки людей отруїлися грибами [ Редагувати ]
В Україні різко почастішали випадки отруєння грибами. У лікарню потрапляють - цілими сім'ями. На Прикарпатті постраждало вже більше трьох десятків людей, і ця цифра продовжує зростати. Детальніше - далі.
Віру Іванівну грибним обідом пригостили її племінники - Віталій і Руслан - хлопці приїхали до неї погостювати на кілька днів. Сироїжки з лісу приніс один з хлопців, досвідчений грибник - розповідає жінка. Але вночі, всім стало зле.
"Я поїла трошки грибів и відчула один гриб - присмак трошки гіркуватій. Ознак не було ніяких. аж о четвертій годині ночі дуже хотілося пити, тоді почалася нудота", - розповідає Віра Ціпцур, мешканка Тернопільської області.
Найгірше почувалися Руслан і його дружина. Їх вже вранці доставили в лікарню. У обох - діагностували отруєння блідою поганкою. А от Віра Іванівна з Віталієм по допомогу вирішили звернутися тільки через день. Нині обоє - у тяжкому стані.
"Двоє у важкому стані, отруєння блідою поганкою, коли яд уражає печінку нирки, шлунково-кишковий тракт. + Клініка цього захворювання має певні особливості проявляється тільки через шість вісім годин після вживання грибів", - повідомив Олег Легун, завідувач відділення інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.
Від блідої поганки - протиотрути - немає - попереджають лікарі. За останній тиждень з таким діагнозом до обласної лікарні потрапили відразу три родини. А всього в Прикарпатті з грибним отруєнням у лікарнях - понад три десятки людей. І це рекордна кількість - запевняють співробітники санепідемнагляду. У минулому році таких випадків було всього п'ять. На думку експертів, це пов'язано передусім з небувалим урожаєм грибів і необережністю людей.
"Люди невпевнені в тому що це є їстівні гриби, збирають гриби на різних проїзджих частинах, залізничних шляхах. Вживають гриби - особливо сироїжки, ці шлябки, вони звичайно їх і не відварюють", - розповідає Леся Палійчук, керівник відділу санепіднагляду Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Експерти радять - якщо є хоча б найменші сумніви в якості грибів - краще їх зовсім не брати. А якщо вже ризикнули - то перед вживанням в їжу, їх потрібно ретельно обробити.