У Франції з полиць магазинів зникло вершкове масло [ Редагувати ]
Без смачних круасанів може лишитися Франція. В країні - криза з вершковим маслом. А тому "смачний символ" не тільки подорожчає, але й може втратити смакові властивості.
Хрусткі круасани ще красуються на вітринах кондитерських. А французи ранком насолоджуються запахом випічки й кави. Але вже невдовзі така типова для Парижа картинка може змінитися. Через кризу з вершковим маслом, головний смаколик може спочатку значно здорожчати, а згодом - і взагалі перетворитися на "посередню булку", - каже власник кондитерської Самір Кічоу, і скаржиться: продає свою випічку поки що за старими цінами, бо встиг запастися маслом заздалегідь.
"Якщо ситуація з дефіцитом масла не зміниться - нам доведеться підвищити ціни. До того ж до Різдва попит на випічку зростає, тож потрібно закупляти більше масла. Нині вже відчутна нестача його на ринку, і покупцям нічого не лишиться, як змиритися з раптовим підвищенням цін", - розповідає власник кондитерської Самір Кічоу.
Дефіцит масла відчувають не лише кондитери, навіть звичайні споживачі не можуть купити його в магазинах. На порожніх поличках, лише об’яви з вибаченнями: товар тимчасово відсутній або очікується. У деяких магазинах масло ще є, але більше однієї пачки на руки не дають. Причин раптового дефіциту кілька, зокрема падіння власного виробництва, а також зростання попиту масла на світовому рівні.
"Проблема в тому, що фермери не отримали чіткого сигналу щодо цінових пропозицій. Треба було скоригувати їх залежно від ситуації на ринку. Дуже важко балансувати, коли виробництво спочатку росте, а потім різко падає. Сподіваюся, у найближчі місяці все стане на свої місця", - каже голова федерації "Молочний кооператив" Домінік Шарж.
Домовитися з постачальниками обіцяють вже найближчим часом. Це одна з обіцянок влади перед молочниками - запропонувати їм вигідні умови і рентабельні ціни.
"Я б не хотів говорити про значний дефіцит. Очевидно, що причиною всьому є перебої з постачанням молока. Сподіваюся, нам вдасться домовитися з дистриб’юторами і залагодити ситуацію, коли в магазинах знову з’явиться масло2, - каже міністр сільського господарства Стефан Траверт.
Ну, а поки фермери домовлятимуться з владою, французам, а головне кондитерам, доведеться підкоригувати рецепти національної випічки і заощаджувати на маслі. А ще - готуватися до здорожчання солодких смаколиків.