У Німеччині раки стали загрозою для екосистеми країни [ Редагувати ]
Не можете знищити - то з'їжте. Влада Берліна дозволила місцевим рибалкам виловлювати раків зі ставків. Вони буквально заполонили тамтешні водойми і стали загрозою для екосистеми. Як вирішують цю проблему - давайте подивимося.
Ось ці червоні болотні раки - вихідці з Північної Америки. Але минулого року вони заполонили водойми німецької столиці - Берліна. Місцеві рибалки розповідають, - у ставках тварини з'явилися, бо люди викидають їх з власних акваріумів.
"Ми підозрюємо, що чимало любителів вирощують раків в акваріумах. Ті виростають до гігантських розмірів. А потім люди випускають їх у місцеві водойми, де ті швидко розмножуються. Вони їдять геть усе - рослини, маленьку рибу, нерест. Але раків вражає інфекція, яка згодом розповсюджується на інші види і загрожує їх зникненню". - пояснює Клаус Хідд, рибалка.
Ці істоти хворіють на особливий вид чуми, що заражає інших мешканців водойм. Щоб запобігти розповсюдженню інфекції, влада Берліна дозволила місцевим підприємцям ловити їх. Після перевірок у лабораторіях, цих раків дозволили вживати в їжу.
"Від цих раків не тхне мулом чи плісіню, вони смакують добре, саме так, як мені подобається. З гарною приправою, часничком - просто неймовірно. І, звичайно, під настоянку!", - каже Генрік Хаас, покупець раків.
Каус Хідд каже, - за останній тиждень спіймав таких близько двох тисяч. Він запропонував свій вилов кільком місцевим підприємцям. Але на його пропозицію погодився ось цей дистиб'ютор морепродуктів. Він продає раків під назвою "Берлінський лобстер". Розвовідає, вони користуються у нього попитом.
"Це перший день нашого продажу раків у Берліні. І ми уже маємо кілька замовлень від провідних шеф-кухарів, які хочуть працювати з продуктом. У вівторок ми повинні доставити п'ять кілограмів раків. Також ми проводитимо другий тест з приготування цього продукту. Сподіваємося, ми зможемо перемогти відомого шеф-кухаря Філліпа Лібіша, який має мішленівську зірку". – розповідає Маттіас Енгелс, дистриб'ютор морепродуктів.
Місцеві раки на прилавку Маттіаса Енгелса уже варені і готові до споживання. Коштують вони 29 євро за кілограм.