Фермери Закарпаття закликають вирощувати равликів [ Редагувати ]
Замість свійських тварин фермери Закарпаття закликають вирощувати равликів. Мовляв, на їхнє вигодовування йде значно менше корму, а м'ясо набагато поживніше. Чи замінить екзотичний продукт звичну їжу, з'ясовувала наша Мар'яна Мартин.
4 роки тому друзі з Європи привезли Михайлу подарунок. Не звичний магніт, чи сувенір, а екзотичні смаколики - равлики. Тоді Михайло вперше скуштував дієтичне м'ясо молюска. І одразу загорівся ідеєю нового бізнесу.
Михайло Дем'ян, власник Закарпатської равликової ферми:
Тоді в Україні ще не було жодної ферми равликів, я думав що я буду перший, то бізнес принципі, а чому б і ні.
Закарпатець поїхав у Європу. Пройшов курси равлиководства. Молюсків привіз з Португалії і почав їх вирощувати. А у 2017 році разом із партнером створив першу на Закарпатті ферму.
Михайло Дем'ян, власник Закарпатської равликової ферми:
Ми вирощуємо равлика Хелікс Мюллер або маленький сірий по простому - це середземноморський вид равлика він в нас в Україні в дикій природі не водиться.
Обладнали приміщення у 250 квадратів маточну репродукційну залу, і поле у пів гектара. Тут молюски живуть в польових умовах. Харчуються спеціальними рослинами.
Нині Михайлова ферма - улюблене місце для туристів.
Бач який равлик, які в нього вусики.
Поки Михайло проводить для туристів екскурсію, на кухні порається Світлана. Її завдання - приготувати делікатесне м'ясо. У господині є 4 секретні рецепти.
Равлики під томатним соусом із джемом чорної смородини. Наступний соус - це у нас закарпатський соус з овечою бринзою, часником і петрушкою. У маленькі тарталєточки ми накладаємо равлики мариновані в олії, з лимончиком та угорською піштою. Відварюємо, а потім коптимо на виноградній лозі.
М'ясо равликів - суцільний білок. Використовується у кухні Італії, Іспаннії, Франції. Воно дієтичне, а з допомогою розроблених рецептів у Європі, ще й м'яке і смачне. Ті, хто куштує делікатес уперше, не знають з чим порівняти страву.
Микола Трач, турист із Вінниччини:
Неперевершений смак. Часник і равлик, а бринза. Він нінащо не схожий, смак ексклюзивний.
Однак бізнес-задум полягав у вирощуванні равлика на експорт у Європу. Михайлу здавалося, завдання надпросте. Адже територія ферми дозволяє виростити 10 тонн у рік. А ще ця справа досить ризикована і потребує клопіткої праці цілий рік. Тож Михайло вирішив усе ж таки зосередитися на туризмі.