Волинь чекає на рекордний врожай березового соку [ Редагувати ]
Сезон березового соку стартував в Україні. Своїми березовими плантаціями славиться Волинь. І саме завдяки волинянам смак української берези знають в Канаді, Ізраїлі та Німеччині. Сніжана Сидорук завітала на збір першого врожаю і розкаже про його тонкощі.
Щойно потеплішало - і берези почали віддавати сік. У волинських лісах збирають перший врожай.
Цю ділянку в урочищі Дубки поблизу села Берестяне лісівники відвели для заготівлі соку. Ростуть тут переважно старі берези - їм понад пів століття. Саме такі дерева обирають для збору сировини. А щоб не зашкодити білокорим красуням - використовують спеціальну технологію.
Віктор Гриценя, майстер лісу Берестянського лісництва:
Для правильної підсочки вибирається дерево береза від 24 сантиметрів. Робиться надтес. Легенький. Знімається кора - вирівнюється дерево, а потім легенько за кору електропилами підрізаємо березу, забиваєм клиночка і сік капає.
Сік цьогоріч біжить швидко. Трилітрова банка наповнюється за три години. Доки сонця мало - береза залюбки віддає свою живу воду.
Сергій Охочий, лісничий Берестянського лісництва:
Самий корисний, як він свіжий сік. Ну якщо день там він постоїть, він нічого не втрачає. Звичайно, чим тепліше стає, тим швидше сік починає вже заброджувати.
З однієї берези, кажуть лісівники, можна отримати до п'ятнадцяти літрів сирцю за добу. А за сезон дерево віддає до сотні літрів соку. Смакують ним і за кордоном.
Василь Дорошук, виконувач обов'язків головного лісничого ДП "Цуманський лісгосп":
В нас контракти зложені ми на 50 тонн у нас план Ізраїль, Канада Німеччина. Вже зокрема перший контейнер вже в нас вже на замитненні на Ізраїль іде відправляється.
Працівники лісгоспу пораються біля дерев, зливають сік у відра, зносять до цистерни. Одразу проціджують, щоб не було комах.
А потім сік-сирець повезуть на переробку. На Волині заготовляють його у промислових масштабах. Це єдина область в Україні, де збереглися консервні цехи при лісгоспах.
Сергій Охочий, лісничий Берестянського лісництва:
Сік іде хороший і цукристість в ньому. От буквально вчора здавали на консервний сік. Півтори тони завезли - цукристість 0,8.
Запасаються сезонним продуктом і місцеві господині.
Галина Гуменюк, жителька села Берестяне:
Він дуже смачний. Діти його дуже люблять. Ми його закатуєм для того, щоб його можна було пить хоча би до осені.
За сезон сім'я Мельників заготовляє до двохсот літрів соку. Кажуть, це вітамінна бомба для ослабленого після зими організму. Він почистить нирки, покращить Обмін речовин і травлення. Рецептів приготування цілющого напою волиняни знають більше десятка.
Олена Мельник, жителька села Берестяне:
З чайом каркаде, з апельсином, з лимоном, з цукерками, то вже залежить від кожної господині, хто з чим любить. Корисний, бо в ньому багато вітамінів. Є вітамін С, В6 і В12.
Збиратимуть цілющий напій доти, доки дерева не пустять бруньки. На Волині цьогоріч очікують небувалий врожай. Берези сочитимуться довше завдяки пізній та прохолодній весні.