COVID-19 і дегустатори: як сомельє відновлюють нюх і смак? [ Редагувати ]
Французькі сомельє ризикують втратити роботу. У хворих на коронавірус зазвичай на певний час зникають нюх і смак. А для дегустаторів вина це означає неможливість бути в професії. То як знавцям все ж таки вдається повернутися до роботи - дивіться далі.
Цікаво, досить насичений аромат, з нотками ананаса та лимона. Також відчувається натяк на аніс, який додає свіжості.
Це Софі. І вона - енолог, дегустатор або сомельє. Професіонал, що знається на тонкощах смаку вина. І головне в цій професії - мати відмінний нюх. Та під час пандемії Софі, як і багато її колег, захворіли на коронавірус. І зрештою втратили відчуття запаху та смаку.
Софі Палас, енолог:
Коли я втратила нюх, відповідно, зник і смак. Вино перестало викликати в мене будь-які почуття, емоції, задоволення. Усе, що я могла відчути, - лише алкогольний присмак і кислотність.
Аби повернути доковідне відчуття запахів, Софія тренувала нюх на кухні. Глибоко вдихала аромати спецій, ванілі, кавових зерен - усього, що потрапляло під руку. І так жінці вдалося частково відновити свої вміння.
Софі Палас, енолог:
Щоб відчути аромат ананаса, мені знадобився час. Тоді як раніше я відразу впізнавала його запах. Думаю, потрібно ще попрацювати над цим.
У такій самій ситуації опинився і власник виноградників - Чарльз. Щоправда, чоловікові пощастило трішки більше. Йому вже вдалося відновити чутливість рецепторів на 90 відсотків. Та на це знадобилося пів року.
Чарльз Філіппоннат, енолог і власник виноградників:
Коли я хворів на коронавірус, то не повністю втратив нюх і смак. Однак були аромати, які я відчував зовсім по-новому, а деякі не відчував зовсім. Та все потроху відновлюється.
Спілка енологів Франції провела опитування двох з половиною тисяч фахівців галузі. Виявилося, що серед тих, хто перехворів на коронавірус, третина опинилася на межі зміни професії саме через наслідки недуги.
Дідьєр Фагес, президент Спілки енологів Франції:
Чи можемо ми попросити музиканта грати без скрипки? Мати гарний смак і нюх - основа нашої професії. Але через коронавірус можна їх втратити.
Енологи навіть звернулися до президента Еммануеля Макрона та прем'єр-міністра Жана Кастека з проханням внести дегустаторів вин до групи ризику, щоб їх могли вакцинувати першочергово. Наразі чекають відповіді.