Ціни на хліб: чи варто чекати здорожчення [ Редагувати ]
Хліб може здорожчати на третину. Про це днями заявили виробники хлібобулочних виробів. Переконують: для цього, мовляв, є усі підстави: підвищення акцизів на пальне, тарифів на електроенергію, навіть відключення... Чи насправді є умови для здорожчення продукту номер 1? Євген Лесной з'ясовував.
"Хліб - усьому голова" - усім відоме українське прислів'я. Будь-яка інформація щодо проблем з хлібом завжди може викликати соціальні невдоволення.
Юрій Дученко, президент "Всеукраїнської асоціації пекарів", директор ТОВ "Київ Хліб":
итуація в хлібопекарському секторі буде дуже складною. Сьогодні пекарі не мають можливості платити за сировину, енергію, платити зарплати, і ціна продукту зміниться.
Олена - власниця невеликої приватної пекарні. З початку повномасштабної війни, розповідає жінка, не закривалися. Але зараз - на межі.
Олена Бральчук, власниця приватної пекарні:
Ми не підіймаємо ціни одразу на все. Це шокує наших клієнтів, але навіть гривня-дві, одразу після підвищення ми помічаємо падіння по цих позиціях. Деякий час і люди звикають.
А ось Ірина торік вимушено закрила пекарню.
Ірина Макуха, ексвласниця приватної пекарні:
Ми зиму, звісно, пережили, але дуже сильно ми її пережили зі збитками, потім змушені були зачинити. Все, що ми заробили за літо, ми просто з'їли.
Голова асоціації хлібопекарів Юрій Дученко каже: проблеми в галузі накопичилися з початку великої війни. І стверджує, якщо хліб не подорожчає на 30 відсотків - гострих питань побільшає.
Юрій Дученко, президент "Всеукраїнської асоціації пекарів", директор ТОВ "Київ Хліб":
Сьогодні є всі підстави говорити про 20%, навіть 30%. Особливо, оскільки ми очікуємо зростання цін на паливо. Це здоров'я та логістика, все, що з цим пов'язано. Ви бачите, що відбувається з курсом. І ми побачимо, якою буде ціна нового врожаю.
Слід нагадати, що хлібобулочні вироби з лютого 2022 вже подорожчали. Ціни на батон і білий хліб за два роки підвищилися приблизно на третину. Вартість пального - одна зі складових ціноутворення.
Геннадій Рябцев, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор:
Оскільки нафтопродукти є інфраструктурними товарами, то від рівня цін на них залежить рівень ціни на хліб.
У галузі очікують остаточного затвердження народними депутатами європейських акцизів на пальне. Натомість як саме зміниться його вартість - поки відкрите питання.
Геннадій Рябцев, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор:
Це зростання від однієї до двох гривень, воно може бути як більшим, так і меншим. Тому що паралельно з цими процесами йде й інший процес - змінення цін на європейському ринку нафтопродуктів. А якщо продовжиться нинішня тенденція здешевлення нафтопродуктів, зростання цін буде меншим.
До того ж економісти вважають, що зміна акцизів суттєво на вартість хлібобулочних виробів не вплине.
Сергій Фурса, економіст:
Теоретично вони можуть вплинути, але жодним чином не на таку величину, як 30%.
Ще один клопіт - кажуть пекарі - режим відключень електроенергії. Плата за електрику для підприємств залишилася попередньою. А через потребу вмикати генератори вони мають купувати пальне. А це позначається на вартості виробів.
Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова:
Це графіки обмежень, вони спричиняють необхідність застосовувати альтернативу. В першу чергу це дизель-генератори, а виробництво електричної енергії з дизель-генераторами в 4-5 разів дорожче. Є пряма залежність від тривалості графіків відключень щодо ціни виробництва хлібобулочних виробів.
Що ж до великих виробників, то хоча знеструмлення - проблема й для них, але на кінцеві розцінки хліба впливає неістотно.
Юрій Дученко, президент "Всеукраїнської асоціації пекарів", директор ТОВ "Київ Хліб":
Ми більше залежимо від газу з точки зору споживання енергії. І ми не беремо багато електроенергії.
Головним чинником можливого підняття ціни на хліб виробники вважають вартість сировини. Вона, за їхніми словами, зростає щомісячно.
Тенденція щодо здорожчення борошна вже триває певний час. В цілому з весни це вже 3 гривні на кг.
Юрій Дученко, президент "Всеукраїнської асоціації пекарів", директор ТОВ "Київ Хліб":
Подивіться, за останній місяць пшениця подорожчала на 36%. 40% маси рідини, такої як українська, зникає. Тобто, при такому підвищенні лише собівартість зросла на 10-12%.
Самі аграрії пояснюють: розцінка на зерно - це і пальне, і електрика. Будь-яке підвищення вартості енергоносіїв теж тягнуть за собою й здорожчання збіжжя.
Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради:
Аграрії в умовах війни не мають можливості через фінансову спроможність і з точки зору безпеки наперед забезпечувати всі роботи паливом. Тобто, воно докупляється в період активних польових робіт.
Утім, фахівців дивує, що про здорожчення вартості аж на третину виробники заговорили саме зараз. Невеликий зріст - явище, на їхню думку, скоріше сезонне.
Олег Пендзин, економіст:
Так, є певні процеси пов'язані з тим, що закінчується зерно тогорічного врожаю, і об'єктивно перед кінцем починається невеличкий ріст цін.
Фахівці вважають: заяви виробників хліба скоріше попереджувальні й мають на меті захистити галузь від раптових цінових стрибків. Втім, попри всі обставини, які можуть спричинити здорожчення хліба, економісти не бачать підстав для зростання аж на 30 відсотків.
Олег Пендзин, економіст:
Я трошки не розумію, на підставі чого хтось бере на себе відповідальність в період війни. Коли ми з вами говоримо про вартість зерна, я хочу нагадати всім абсолютно, що Україна є величезним експортером зерна. У нас з вами на сьогоднішній момент зерна вистачає. У нас немає дефіциту зерна, на підставі чого зерно буде рости в ціні. Що саме сприяло тим речам? Тим більше наскільки воно має вирости, щоб ціна на хліб зросла на 10-20%.
Отже, чи буде підвищення взагалі - побачимо згодом.