Черкащина другий рік експериментує з вирощуванням кавунів [ Редагувати ]
На Черкащині вже другий рік експериментують з вирощуванням баштанних. Цьогоріч площі під солодку ягоду збільшили, адже торішній врожай споживачам дуже припав до смаку. На одному з підприємств під кавуни відвели 25 гектарів. Який очікують врожай та чи прижилися кавуни на Черкащині - дізнавалась Ірина Васюра.
Ось так обережно кавуни з поля збирають в дорогу. Трактори повільно рухаються між рядками, а працівники завантажують плоди у причепи. Марія на зборі кавунів працює другий рік. Каже, ніколи не думала, що доведеться на Черкащині збирати кавуни.
Марія Мережина, працівниця агропідприємства:
Перший рік попробували, на цей рік більше посадили, вдається все. Є великі, є середні такі, якщо сказати, що важко, то ні, можна мускули накачати, фітнесом займаємось.
Торік у цьому господарстві вперше висадили кавуни. Засіяли 12 гектарів. Експериментували з сімома сортами, щоб зрозуміти, який краще приживеться у центральному регіоні. Цього сезону залишили вже чотири.
Ірина Васюра, кореспондентка:
Один з найпопулярніших сортів, який зарекомендував себе для вирощування на Черкащині, є сорт бедуїн, це ягоди вагою 3-7 кг, і вони самі популярні для реалізації у продуктових мережах.
Агроном В'ячеслав Кісліцин родом з Херсонщини, там був фермером, вирощував, зокрема, і кавуни. Після повномасштабного вторгнення з родиною виїхав. Тепер на Черкащині ділиться знаннями вирощування різних фруктів і овочів у господарстві, куди його запросили працювати агрономом. Кавунам на Черкащині, каже, комфортно, хоча початок літа був прохолодним.
В'ячеслав Кісліцин, агроном:
Кавун дуже полюбляє, коли тепло, а коли вдень 35-36, а вночі - початок червня було 15-16 градусів, тому кавун погано набирає.
А це вже склад, звідки кавуни відправляють до споживачів. Після поля їх обов'язково охолоджують.
Тарон Григорян, завідувач складу:
Кавун іде з поля чистий, не треба мити й додаткових робіт, ми працюємо вже четвертий день сьогодні, привезли вже 60 тонн кавуна з поля, плануємо тисячу - тисячу двісті тонн. Це початок, а з понеділка вже будемо масово убирати.
У господарстві розповідають: вирощування баштанних торік було експериментом, а нині тут вже міркують над збільшенням площ наступного сезону. Хоча проблем в аграріїв більшає.
Дмитро Соломаха, директор господарства:
Мобілізація молодих працівників, відключення світла, спека +45, через те, що не було світла по півдня, не вистачало води, щоб поливати, але це все виклики, які нас закаляють і роблять сильнішими.
Кавуни з Черкащини можна буде знайти в магазинах та на ринках не лише в області, а й на Київщині.