Бармены отметили свой профессиональный праздник [ Редагувати ]
Бармени всього світу відзначили своє професійне свято. Цього дня їм офіційно дозволено перехилити чарку просто на робочому місці. Як святкували вітчизняні майстри наливання напоїв, бачила Любов Цибульська.
Любов Цибульська, кореспондент:
- Міжнародний день барменів - свято не лише професійне. Воно збігається із вшануванням католицькою церквою пам'яті святого Аманда. Цей чоловік жив у 7 столітті нашої ери та вважався покровителем виноробів, рестораторів та пивоварів.
Батьківщиною барменської справи прийнято вважати Сполучені Штати. В Україні ця професія набула особливої популярності лише після розпаду Радянського Союзу. Сергій Кодацький - засновник вітчизняного руху барменів. Він став за барну стійку понад 30 років тому - під час Олімпіади вісімдесятого. І навіть вигадав власний коктейль, що увійшов до списку шістдесяти офіційно зареєстрованих коктейлів світу.
Сергій Кодацький, президент Асоціації барменів України:
- В 98 году случайно получилось что придумал такой коктейль. И в Америке, так получилось благодаря нашим емигрантам, начиная в городе Чикаго... В Чикаго считается самый продаваемый шот.
Нині, аби бути барменом, уміння наливати напої - замало. Найвищим пілотажем у цій справі вважається - флеєринг. Це поєднання жонглювання пляшками та змішування коктейлів. Чимало у професійних барменів і своїх секретів. Із часом - кажуть - навчаєшся наливати, не перевіряючи кількості мілілітрів. Аби привабити відвідувача - бажано знати й кілька фокусів. Але найголовніше для бармена - це хист невимушено спілкуватися.
Степан Цуцман, бармен:
- Бармены любят общаться, могут общаться, должны общаться. Так что - добро пожаловать в бар!
Пити на роботі бармену - зась. Виняток - лише у день власного свята.
Любов Цибульська, Дмитро Поденко, Новини, телеканал Інтер