Черновицкий предприниматель создал собственную ферму лососевых и осетровых [ Редагувати ]
І ми завершуємо серіал про успішний малий бізнес. Про власний ставок із рибою Левон Тартарян мріяв з дитинства. Тож коли вийшов після військової служби на пенсію, позичив у друга 5 тисяч доларів та започаткував власний бізнес - форелевий. "Царську рибу" - 7 видів лососевих та 4 осетрових зараз вирощують усією родиною. Навіть більше, цей приклад підхопили підприємці Вижницького району і зробили його лідером з вирощування форелі в Україні. Сьогодні на рибній фермі експеримент - тут намагаються налагодити постачання на ринок чорної ікри.
Олена Цинтила, кореспондент:
- Розпочалось усе в 2001 році. На місці сміттєзвалища майбутній підприємець збудував оцей невеличкий басейн і запустив 5 тисяч мальків форелі.
Левон Тартарян розповідає, коли отримали 600 кілограмів риби, розгубились - не знали, кому продати. Та ресторани розібрали з хвостами й плавниками.
Левон Тартарян, власник рибної ферми:
- На эти деньги, которые заработали, построили впереди еще 2 бассейничка, и так по чуть-чуть расширились.
Нині це - ціла ферма, на якій вирощують 11 видів елітної риби. На рік - 100 тонн. Оце - найдорожче - маточне поголів'я форелі.
- Это мой самый любимый – смотри, какой красивый. Это самочка, тоже 3-годовалый с икрой, будет иметь через полтора месяца икру - уже пускается.
Від ікринки до "товарної рибини", а це 300 грамів, минає щонайменше 2 роки ретельного щоденного догляду.
Левон Тартарян, донька власника ферми:
- Самый минимум это 15-16 часов.
Риба - справа родинна. Коли на подвір'ї з'явилася перша форель. Ларисі було 13. Нині вона студентка, вчиться на біотехнолога. Каже, за рибою потрібно доглядати, як за дітьми.
Лариса Тартарян, донька власника ферми:
- Доросліші особини годуються три рази на добу, і менші, так само, як дітки маленькі, частіше годуються, ну, після вилуплення кожні 2 години, кожну годину годують.
Усього на рибній фермі працює 7 людей. Їхні головні обов'язки - стежити за чистотою і температурою води в басейнах та відганяти охочих поласувати "царською рибою".
Тарас Григоряк, працівник:
- Собаки не приходять, бо того, шо собаки бояться сильніше води, як коти. Коти приходять, птахи хижі приходять.
7 років тому родина взялася вирощувати ще й осетрових. Нині тут кілька ванн із маленькими стерлядками. Ще 2-3 роки - і буде чорна ікра з власної ферми, мріє господар. Скільки саме заробляє, Левон Тартарян не зізнається, але переконаний - його бізнес - успішний, бо, крім грошей, отримує від нього ще й шалене задоволення.
Олена Цинтила, Максим Соколик, Новини, Телеканал "Інтер", Чернівецька область