Запорожские казаки сварили тысячу литров щербы [ Редагувати ]
На Запоріжжі встановили справжній кулінарний рекорд. Там зварили 1000 літрів щерби. Це така козацька рибна юшка. Готували старовинне блюдо просто неба. На відкритому вогні. А потім безкоштовно пригощали всіх охочих. Подробиці у наших кореспондентів.
Такої рибної юшки тут ще не варили - запевняють запорізькі кухарі. Тисячу літрів смакоти просто неба готують три години. Найлегше завдання у жінок - нарізати з півсотні кілограмів картоплі та зелені.
Ганна Святовець, кухар:
- Просто для женщин чистить рыбу, разделывать, это очень тяжело.
Чоловіки за роботою не балакучі. Поки кипить вода, потрібно встигнути почистити 250 кілограмів риби. Голови і кісточки кладуть в один бік. Ніжне філе - в інший. Зазначають - чим більше в казані звариться різної риби, тим смачнішою буде страва.
- Сейчас у нас в котле заложено 50 кг мелкой рыбы, там и бычок речной, там лящик, там немножко леща, карасик, и судак речной.
Поки кулінари чаклують, сучасні козаки розважаються по сусідству. Хтось вправляється у влучності метання ножів. Хтось гарцює на конях. За дотриманням козацької рецептури стежать лише отамани. Вони ж і розкривають справжній секрет щерби.
Петро Заболотний, верховний отаман Спілки козаків південно-східної України, Військо Запорозьке:
- В юшкі только риба, а тут ще є й петухи. Вона болєє така пітатєльна, і для козака, усилює його сили і наснагу.
На завершення в готову юшку додають іще один секретний інгредієнт - самогон.
Ігор Чепурний, шеф-кухар:
- Я вам скажу, что кефир содержит 7% алкоголя. Так что думайте. А мы подадим 1% алкоголя.
Під кінець свята порахували - городянам роздали понад три тисячі порцій. Голодним ніхто не залишився.
Сергій Бордюжа, Ігор Воробій, Новини, телеканал "Інтер"