В Україні молодь масово відкриває авторські ресторани [ Редагувати ]
У Києві - підприємницький бум на відкриття закладів харчування. Останній тренд диктує економічна ситуація. В моді у рестораторів не лакшарі-ресторани, а малі, часто схожі на підпільні, кафе. Організовує їх переважно молодь. Годують людей в парках та просто дворах. Проте - за авторськими рецептами. Більше про новий формат вуличного харчування - у наступному сюжеті.
Вони встановили намет посеред парку, натягнули гамаки, а на деревах прикріпили будинки. Дитячу мрію - перетворили на популярне серед киян кафе. Його, майже рік тому, Вероніка побачила уві сні.
"Воно само прийшло, постукало у двері, у свідомість попросилось до нас", - каже Вероніка Зісельс.
Кафе облаштували з підручних матеріалів, а посуд зносили з домівок.
"Щось ми купили, але дуже не багато. Тому що у кожного вдома стоїть 10 каструль, трьома користуються".
"Труднощі в бюрократичній системі. Щоб вкопати гойдалку в землю, ось, дозвіл чотирьох інстанцій отримували, щоб діти на гойдалці каталися", - розповідає автор ідеї створення кафе Костянтин Борисов.
Те, що роблять у цьому незвичайному кафе - радше творчість, а не бізнес. Про власний справжній ресторан Костянтин з Веронікою ніколи не мріяли.
"Ресторани великі вимагають великих вкладень, багато дозволів, документів, не зрозуміло коли воно відіб'ється. Всі від цього втомилися. У будь-який ресторан прийшов і ти вже винен, бо не знаєш, що таке діфлопе", - каже Костянтин Борисов.
А ось ці хлопці, - навпаки, марять власним закладом. Кулінар-аматор Кирило колись працював бортпровідником. Побував на всіх континентах. Тоді й захопився заморською кухнею та екзотичними продуктами.
"Я купував лобстери, я купував креветки, які ще плавали в акваріумі. Возив з собою сумку холодильник, у мене свої способи перевезення, щоб їх не заморожувати. Такі свіжі долітали. І їх відразу готувати. Збирав друзів і готував, готував, намагався дивувати цікавими стравами", - розповідає власник авторської кухні Кирило Жданов.
Та цього літа зрозумів: власна квартира стала затісною для фанатів його рецептів. Тож покинув все задля створення авторської кухні.
"За рецептами я по суті ніколи не готую, завжди намагаюся додати щось своє. Перекрутити, замутити, щоб це було більш цікаво, більш оригінально і відповідно смачно", - каже Кирило Жданов.
Імпровізовану кухню він з другом організував посеред звичайного київського двору. Спершу пригощав друзів та знайомих, тепер на їхні вечірки люди сходяться сотнями.
"Саме цей період річний нам дає можливість зрозуміти - готові ми вкладати в це певні гроші і робити спроби працювати далі. Тому що відкрити підприємство можна за 6 секунд. Враховуючи ситуацію в країні, вкладати багато грошей в щось - це дуже ризикований бізнес", - вважає Дмитро Дроздов.
Така тенденція нагадує Будапешт початку двотисячних. Тоді у покинутих будівлях ініціативна молодь почала за копійки винаймати приміщення. Туди зносили мотлох зі звалищ, власноруч розмальовували стіни і продавали недорогий алкоголь. І назвали це руїн-пабами. Нині там діє близько трьох десятків таких закладів. І щоб попити пива у них, до угорської столиці з’їжджаються туристи з усього світу.