Французьких школярів годують у "органічній їдальні" [ Редагувати ]
Найкраще дітям. У Франції запрацювала перша у країні органічна шкільна їдальня. Там готують з екологічно чистих продуктів. Чим тепер ласують школярі і що змінилося для кухарів - дивіться далі.
Ось такий вигляд має їдальня сільської школи у Франції. Це коледж у селищі Бельве, що неподалік Бордо. Страви тут учні обирають самі. І всі вони особливі, адже приготували їх з органічних продуктів. Тобто овочі не обробляли пестицидами, а в м'ясі немає антибіотків і гормонів.
"Ми використовуємо продукти від місцевих фермерів. Сьогодні от привезли овочі, дині й кавуни. А ще - сливи, з них спекли запіканку на десерт. Яловичину, наприклад, теж постачають із сусіднього села", - говорить Алейн Дессе, головний кухар.
Команді кухарів цього коледжу вручили перший у Франції сертифікат "органічної їдальні" найвищого рівня. Це означає, що тут готують здорові страви з місцевих продуктів. А ще дбають про екологію: менше харчів викидають на смітник, не використовують пластикової тари та шкідливих мийних засобів.
"Ця школа стала першою в країні, де готують лише органічну їжу. Сподіваюся, незабаром усі навчальні заклади в департаменті перейдуть на таке харчування. Звісно, потрібен час. Але я вірю, що це можливо. Наразі ще одна школа готується перейти на органічну дієту", - говорить Жерміналь Пейро, голова ради департаменту Дордонь.
На кухні такі зміни називають революцією. Тепер кожен обід треба "приправляти" фантазією.
"Багато чого змінилося, але ми пишаємося своєю роботою. Треба вигадувати нові рецепти, враховувати вартість страв, а ще - підлаштовуватися під сезон. Ми вже й забули, як це, адже звикли, що навіть полуницю можна легко дістати посеред зими", - говорить Джером Рузад, кухар.
Місцеві фермери теж задоволені. Для них відкрився новий ринок збуту.
"Раніше я продавав продукцію кільком дорогим ресторанам і великим компаніям. Але мені хочеться, щоб здорову їжу вживали не лише обрані. Важливо, щоб передусім наші діти їли свіжі та якісні овочі і фрукти", - говорить Бенуа Ле Боб, фермер-постачальник органічних продуктів.
Серед школярів фаворит - органічна картопля фрі. Та й від інших страв не відмовляються.
"Це добре, що в нашій їдальні тепер готують органічну їжу. І для здоров'я корисно, і доволі смачно", - говорить Адель Лафо, учениця 8 класу.
Хоча екопродукти задоволення не з дешевих, для учнів цього коледжу обіди зросли в ціні лише на 10 центів. І нині коштують - євро дев'яносто.