В Ужгороді пройшов фестиваль середньовічної культури [ Редагувати ]
А в Ужгороді пригощали стравами за давніми рецептами та знайомили з ремеслами предків. Там провели фестиваль середньовічної культури та побуту. Мар'яна Мартин побувала на святі.
До старого музейного села в Ужгороді на день повернулося життя. Ще від ранку в церкві 17 століття лунали церковний передзвін та молитва. А вже з обіду всіх гостей запросили до корчми.
"Заходьте гості, в нас тут сир, пряники, бринза - можна скуштувати. Бринза є в наших краях з 13 століття і технологія майже не змінилася - вона не еволюціонувала, вона залишилася такою як була. Я інколи кажу, що коли їси бринзу - подорожуєш у часі", - говорить Інна Пригара, учасниця фестивалю.
На столах сири та пряники. А надворі готують справжню середньовічну страву - цибулянку.
"Основний інгредієнт це цибуля, походження дуже старе - це ще пішло навіть від самих римлян", - говорить Анатолій Пасєвич, кухар.
Особливих спецій до страви не додають. Лише сіль та червоний перець.
"Дивіться, який вона має красивий вигляд. Набирайте, набирайте - не бійтеся", - говорить Анатолій Пасєвич, кухар.
Цій кузні понад 200 років. Коваль тут майструє мідні ложки.
"Весь процес починається з такого квадратика, а потім робляться якісь певні елементи, ручки для ложечки. А потім береться невеличка деталь міді і відчеканюється такий пів сфери", - говорить Роман Мурник, коваль.
Селом прогулюються вельможі, а біля хат пораються селяни в національному одязі. Та найбільше уваги до себе привертає чоловік, який прикрашає дерево пряниками, та кличе ворожити на кролях.
"Це дерево передбачень, потрібно загадати бажання і зірвати пряник. Визначте свою долю, запропонувавши кроликам цей пряник бажань - якщо з'їсть чорний, то воно не збудеться, якщо білий - то збудеться", - говорить Літописець, монах Анонімус.
Організатори середньовічного свята кажуть - хотіли додати настрою до святкування Різдва.