Чому Україна втрачає ринки збуту молочної продукції? [ Редагувати ]
Імпортного молока в Україну цьогоріч завезли втричі більше, ніж торік. А от свого за кордон ми продали майже вдесятеро менше. У чому причина?
Це єдина корова в господарстві пані Марії. Раніше, каже, мала дві-три, і молоко возила продавати до міста. Нині ж тримати худобу не вигідно. Лише на корм для корови потрібно півтори тисячі гривень на місяць.
Марія, жителька села Лісна Тарновиця:
Не дай боже захворіє корова, то йдуть великі гроші. Дві тисячі і більше на один раз.
Молоко в селян скуповує місцевий переробний завод. Ціна "смішна", - кажуть люди.
Ольга Бевзюк, в.о старости села Середній Майдан:
Багато людей не здають. Низька ціна молока - 7 гривень. То і так підняли, була 5 грн.
Поголів'я корів в Україні лише за минулий рік скоротилося майже на шість відсотків. Як наслідок, подорожчала молочна продукція. Тоді як в інших країнах - молоко дешевшає. Приміром, у сусідній Польщі на початку травня коштувало трохи менше, ніж 17 гривень, у нас - 25. Дефіцит молочної сировини в Україні призвів до зростання імпорту. Лише з тієї ж Польщі майже на 70 відсотків.
Одна з основних причин такої ситуації: за кордоном діють державні програми підтримки малих та середніх господарств, - кажуть експерти. В Україні нічого подібного й досі немає.
Володимир Слободян, фермер:
Якщо держава не буде дотувати малого виробника, той, хто має до сто корів - вони не виживуть.
Не краща ситуація і на великих українських підприємствах. У цьому господарстві 800 дійних корів. Собівартість молока 8,50 грн за літр, - каже власник, - а продають за 11 грн. На час карантину ціна впала до десяти.
Володимир Слободян, фермер:
Фактично, при такій ціні ми працювали в нуль. Якби не кількість корів, то я вважаю, що це не бізнес. Це мука.
Зараз молоко подорожчало на гривню, та кардинально ситуацію це не змінить. У більшості фермерів застаріле обладнання й мала продуктивність. Тож без державної підтримки конкурувати з дешевими іноземними виробниками вони просто не можуть.