Локдаун вихідного дня: Україну сколихнули масові протести підприємців [ Редагувати ]
Ще до того, як міністри ухвалили всі ці карантинні обмеження, люди по всій країні грюкали каструлями. І в Києві, і в низці інших міст відбулися мітинги рестораторів - вони категорично проти карантину вихідного дня. Кажуть: просто не переживуть повторного локдауну.
А мер Львова, який, до речі, сам був на мітингу, заявив, що місто не буде виконувати умов карантину вихідного дня.
Алевтина Дзюбенко, маркетинг-директор піцерії:
Нас должны услышать мы не хотим, чтобы нас закрыли.
Близько двох тисяч людей зібрались під стінами Кабміну. Власники та працівники ресторанів, кафе та барів просять урядовців не запроваджувати локдаун вихідного дня.
Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації:
Із закриттям літніх майданчиків ситуація в листопаді кардинально погіршилася.
Карантин навесні змусив діяти рестораторів швидко - частина з них перейшли на доставку їжі. Офіціанти змінили фартухи на уніформу.
Богдан, офіціант:
Офіціанти сиділи вдома і шукали додаткові способи заробітку: і вантажником працював, і кур'єром і ким завгодно.
Та згадують: зберегти робочі місця вдалося не всім. Декому довелося таки піти в кількамісячну відпустку за власний рахунок. Доходи впали.
Валерій Сазановський, підприємець, ресторатор:
Процентов 40-60 сразу же убилось.
Алевтина Дзюбенко, маркетинг-директор піцерії:
Мы должны были платить аренду, аренду ж никто не отменяет.
Обіцяну навесні підтримку від держави, - запевняють підприємці, - так і не відчули. Ані морально, ані фінансово І ці тимчасові обмеження в роботі, прогнозують, стануть убивчими.
Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації:
Це не локдаун для великого бізнесу, це локдаун середнього бізнесу, в цьому є проблема.
Тож протестувальники вимагають грошової компенсації - і тим, хто втратив роботу під час карантину, і тим, хто зазнав збитків, - робочий графік без обмежень, скасування перевірок. А замість закриття всіх закладів по вихідних - штрафувати ті, де порушують правила карантину. Зрештою, пояснюють, вони не впораються навіть зі звичайною побутовою проблемою.
Алевтина Дзюбенко, маркетинг-директор піцерії:
Ресторанный бизнес невозможно остановить на 3 дня.
Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації:
Ми працюємо з продуктами, вони псуються. Ми не можемо сказати продуктам у п'ятницю: "не псуйтеся і почати псуватися в понеділок".
Акції протесту прокотилися всією Україною.
Семьдесят с лишним процентов наемных сотрудников в Запорожской области - это малый и средний бизнес. Более 50% наполнения бюджета - это малый и средний бизнес. То есть, здесь стоят люди, которые формируют бюджет.
А це вже ресторатори Львова біля обладміністрації. Кажуть: для туристичного міста закрити ресторани та кав'ярні у вихідні - це задушити бізнес. Бо основний дохід закладам приносять мандрівники. А вони зазвичай приїжджають у суботу та неділю.
Тетяна Абрамова, ресторатор:
Ми з останніх сил тримаємося, бо ми позвільняли людей, дуже багато. Ми скоротили всі витрати, які могли скоротити.
У Дніпрі через карантинні обмеження, що вже діють у місті, зачинилося близько тридцяти відсотків закладів громадського харчування. Ті, що працюють, запевняють, - максимально дотримуються карантинних норм. А тому потреби зачиняти їх у вихідні - немає, переконують мітингарі.
Наталія Бутенко, повар ресторану:
Каждый день температурный режим, санобработка.
Вийшли на вулицю і підприємці в Херсоні. Вимоги такі ж, як і в інших регіонах. Але тут їх підтримують і місцеві депутати. Кажуть: локдаун вдарить і по бізнесу, і по місцевому бюджету.
Володимир Сальдо, депутат Херсонської обласної ради:
Якщо все це закрити на вихідні, це ще зменшить доходи підприємців, це так вдарить по ним, а утримувати заклади все одно треба - треба сплачувати оренду, треба сплачувати енергоносії, що вони не зможуть взагалі працювати, це взагалі їх може зупинити.
Проти карантину вихідного дня і працівники культури, адже саме у вікенди найбільше відвідувачів у кінотеатрах, музеях і театрах.